Spel

Skribent

Robin Cocks

2 juni 2019 | 17:00

"Ghostbusters: The Video Game Remastered" - värt att spela ett 10 år gammalt spel?

Ghostbusters-spelet släpptes till Playstation 3 och innehöll allt ett spökjägar-fan någonsin kunde önska sig. Snart kommer det tillbaka i en nyversion.
Många är vi som fullständigt älskar den supercharmiga spökkomedin "Ghostbusters" från 1984. Jag (som är född innan millennieskiftet) minns att jag som liten brukade springa runt och leka att jag fångade spöken tillsammans med Bill Murray och Dan Aykroyd. Det var dock inte förrän 2009 som jag för första gången fick uppleva det via TV-spelsmediet.

"Ghostbusters: The Video Game" släpptes till Playstation 3 och innehöll allt ett spökjägar-fan någonsin önskat i ett spel. Originaltruppen var tillbaka. Bill, Dan, Harold och Ernie lånade ut sina röster till sina digitala karaktärer. Även sidokaraktärer återvände, bland annat Annie Potts som bidrog med rösten till den underbart ointresserade sekreteraren Janine.

Spelet lyckades återge den där mysiga 80-talskänslan och gamla klassiska spöken (läs; Slimer), fångades in i spökfällor. Som spelare fick du anta rollen som den femte, tystlåtne spökjägaren "New Kid". Även om "Ghostbusters: The Video Game" var ett kompetent spel på alla sätt och vis så lämnade det en del att önska. Spelmomenten blev aningen repetitiva då man ofta gick runt i korridorer, skannade av området för spöken, upptäckte dem, sprejade hejvilt med protonstrålen och sedan lade ut en fälla för att fånga dem. Berättelsen var knappast intressant och bandesignen var mestadels oinspirerad och monoton. När spelet var genomspelat lade jag det åt sidan och glömde bort det.
 
 
Sen dess har det gått några år. Tio år närmare bestämt.

Under dessa år har det hänt en del. Harold Ramis, en av originalmedlemmarna i spökligan gick tyvärr bort under 2014. En ny "Ghostbusters"-film släpptes 2016 som var... låt oss säga allt annat än vad jag hade förväntat mig. I och med Ramis död och den senaste filmens påverkan på serien så finns det inte längre någon chans att se en officiell "Ghostbusters 3" med hela gänget samlat. Men det är där "Ghostbusters: The Video Game" kommer in i bilden.

Nyligen utannonserades en nyversion av spelet med titeln "Ghostbusters: The Video Game Remastered" till Playstation 4, Xbox One, PC och Switch. Jag blev oväntat glad när jag hörde detta och kände att nu finns en chans att spela det här spelet med nya förutsättningar.
 
 
Förra gången gick jag och hoppades på en tredje film med originalgänget, men nu är det tyvärr inte möjligt längre. Så den här gången kommer jag spela det här spelet som om det vore den officiella tredje delen i serien. Jag kommer njuta av att lyssna på ledmotivet medan jag, sida vid sida med Bill, Dan, Harold och Ernie springer iväg från stora marshmallow-gubbar, undviker att korsa protonstrålarna och till slut lyckas fånga spöken. Oavsett om det kommer fler filmer i serien med delar av originalligan så finns åtminstone alla samlade i det här spelet. Det är som att man har fått en ny chans att uppskatta det här spelet.

Utöver utannonserandet av "Ghostbusters: The Video Game Remastered" fick vi inte veta något om själva innehållet i nyversionen. Men jag har gjort upp en liten önskelista på vad jag hoppas på att spelutvecklarna kommer fylla nyversionen med: Bättre grafik är underförstått, men att fylla det med fler banor från filmerna och att kanske inkludera fler cameos från andra skådespelare som exempelvis Sigourney Weaver och Rick Moranis hade varit maffigt.

Kanske kan vi få några kommentatorspår med Bill Murray och Dan Aykroyd att lyssna till medan vi spelar spelet. Men det jag hoppas på mest är att kunna fånga en spökversion av Harold Ramis.
 
 
Jag kommer spela "Ghostbusters: The Video Game Remastered" i höst. Kommer du? Eller är du rädd för spöken?
| 2 juni 2019 17:00 |