Serie

Skribent

Thomas Linnaeus

21 september 2023 | 08:40

George R.R. Martin och 16 andra författare stämmer företaget bakom ChatGPT

Författaren bakom böckerna som “Game of Thrones” bygger på, George R.R. Martin, stämmer företaget OpenAI som ligger bakom AI-tjänsten ChatGPT.
Istället för att fortsätta jobba på “Game of Thrones”-boken “Winds Of Winter”, så vill George R.R. Martin och flera andra författare stämma OpenAI, skriver AV Club.
 
Det här är företaget som bland annat driver den artificiella intelligensen Chat-GPT. Enligt författarna möjliggör tjänsten att man efterlikna deras författarskap.
 
I stämningsansökan skriver de att "ChatGPT skapar material som efterliknar författares upphovsrättsskyddade verk. På grund av detta växer en marknad som möjliggör användare att komma in i en författares litterära värld och skapa historier inom den.”
 
Förutom Martin, finns även författarna Jonathan Franzen och John Grisham med i stämningsansökan. Författarna stämmer företaget via fackförbundet Authors Guild.
 
I stämningsansökan menar författarna att OpenAI:s försäljning av tjänsten ChatGPT lett till att bolag tjänat pengar på deras verk.
 
Här står det att "exempelvis företaget Socialdraft via ChatGPT, erbjuder att man kan delta i konversationer med populära författare som bland annat Margaret Atwood och Dan Brown, samt möjligheten att hjälpa kunderna att skapa bästsäljande böcker med AI.”
 
Tar du George R.R. Martins sida eller är det okej att efterlikna författares verk med AI?
| 21 september 2023 08:40 |