Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

15 maj 2017 | 10:00

George R.R. Martin: 5 "Game of Thrones"-prequels är under utveckling

George R.R. Martin har för första gången uttalat sig kring HBO:s nya "Game of Thrones"-projekt. Det finns några viktiga punkter han vill förtydliga.
Nyheten om de fyra prequel-serierna damp ner för drygt en vecka sedan. Nu uttalar sig George R.R. Martin för första gången och rättar den inledande rapporteringen på några punkter. Han försäkrar också att två av de mest populära teorierna kring möjliga handlingar i prequel-serierna - defintivt inte kommer att hända.
 
Vi börjar med den lättaste korrigeringen; det är inte längre fyra nya projekt under utveckling - det är fem. Den femte manusförfattarens deal med HBO har däremot inte förhandlats färdigt så han vill inte avslöja vem det gäller. 
 
När nyheten först gick ut så knöts Martin till två av projekten - men det stämmer inte. Han är involverad i samtliga och har varit det i flera månader. Alla manusförfattare har varit hemma hos honom i omgångar och jobbat med manusen. Martin föreslog själv två idéer för prequel-serierna till HBO varav en av dessa är bland de fem projekten.
 
Martin vill också vara tydlig med att bara för att det arbetas på fem piloter, innebär inte det att det i slutändan faktiskt kommer att bli fem nya serier. Mer troligt är att bara en eller några få av dem slutligen får grönt ljus att utvecklas till fulla serier hos HBO.
 
 
Martin meddelar också att samtliga serier under utveckling rör prequels. Det är inte spinoffer: "Vi snackar inte "Joey" eller "Frasier" där karaktärer från en serie följer med in i nästa", förklarar Martin. De nya idéerna gäller bara historier innan händelserna vi har fått ta del av hittills i "Game of Thrones". Någon/några av idéerna kring de nya serierna verkar inte ens vara förlagda i Westeros.
 
Han skriver fortfarande på böckerna i bokserien och har lärt sig en läxa. "Dunk & Egg", en av de mest populära spekulationerna kring de nya projekten, kommer inte att bli en av prequel-serierna eftersom han bara skrivit tre av tio noveller om dem - han vill inte att en tv-serie ska hinna ikapp och gå om hans verk - igen. "Dunk & Egg" vill han få avsluta själv, utan hänsyn till vad som sker hos HBO.
 
Gällande en möjlig prequel-serie med Ned och Robert då? Den kanske absolut största önskan från fansen efter nyheten om prequelserierna kablades ut - det kommer inte heller på fråga. När han har skrivit klart böckerna som originalserien baseras på kommer allt vi någonsin velat veta om "Robert's Rebellion" att ha avslöjats. Det finns därför ingen anledning att gå vidare med den historien i en ny serie.
 
Det kan däremot betyda att vi får se fler tillbakablickar till Ned och Robert under "Game of Thrones" avslutande två säsonger.
 
Vad tycker ni om George R. R. Martins uttalande om seriernas framtid ovan?
| 15 maj 2017 10:00 |