Film

Skribent

Viktor Eriksson

24 maj 2024 | 18:00

George Lucas: Inte bara vita män i “Star Wars”

Filmskaparen säger att de som faktiskt blev diskriminerade i filmerna var robotarna.
“Star Wars”-skaparen George Lucas är på plats på filmfestivalen i Cannes för att ta emot en hedersguldpalm för sitt arbete inom filmen. I samband med en konservation under festivalen passade han också på att kommentera vad han känner varit en orättvis kritik mot hans sex “Star Wars”-filmer.
 
– De brukade säga, “Det är bara vita män”, ska George Lucas sagt om filmernas kritiker, rapporterar Variety.
 
– De flesta karaktärerna är utomjordingar! Tanken är att du ska acceptera personer för vad de är, oavsett om de är stora och håriga eller gröna eller vad som helst. Tanken är att alla är lika värdefulla.
 
George Lucas säger att de som faktiskt blev diskriminerade i filmerna var robotarna.
 
– Det var ett sätt att säga att folk alltid är diskriminerande mot något och att förr eller senare är det vad som kommer att hända.
 
– Jag menar, med AI börjar vi redan nu att säga, “Vi kan inte lita på de där robotarna".
 
Han kommenterade också kritiken kring hur kvinnor skildras i hans “Star Wars”-filmer.
 
– Vem tror du hjältarna är i dessa historier? Vem tror du prinsessan Leia var? Hon är rebellernas ledare. Hon är den som tar hand om den här unga killen som inte vet någonting och den här högljudda, jag-vet-allt-killen som inte kan göra någonting och hon försöker rädda rebellrörelsen med dessa clowner. Och det är samma sak med drottning Amidala.
 
Han fortsätter.
 
– Du kan inte bara sätta en kvinna i byxor och förvänta dig att hon ska vara en hjälte. De kan bära klänningar, de kan bära vad de vill. Det är deras hjärnor och deras förmåga att tänka, planera och vara logistiska. Det är det som gör en hjälte.
| 24 maj 2024 18:00 |