Serie

Skribent

Patrik Jonsson

16 oktober 2014 | 19:00

Ge birollsskådisarna en egen serie

I TV-seriernas underbara värld fullkomligt kryllar det av skickliga karaktärsskådespelare. De är så pass många att de flesta av dem, trots deras briljans, ofta får nöja sig med biroller. Kanske inget fel med det, för många av dessa biroller kan ibland vara några av de starkaste faktorerna i TV-serierna ifråga. Många av dessa skådisar tycker jag dock att förtjänar en alldeles egen TV-serie, en huvudroll.
Om TV-skådisar hör man ofta folk säga något i stil med att de är så bra att de borde uppmärksammas i Hollywood, att de förtjänar stora filmroller och så vidare. Själv väljer jag dock att säga att de istället förtjänar en egen TV-serie. Jag menar varför ska man skicka dem till storfilmer där de ska kastas bort i TV-spelsfilmatiseringar, trötta sagoskildringar och andra CGI-spektakel? Nej, jag tycker vi behåller dem i TV-branschen där de verkligen får chansen att spela ut sina register. Självklart finns undantag i sammanhanget, men jag tycker dessvärre att de är lätträknade.

Ikväll ska vi, apropå samtalsämnet, därför ta oss en titt på några skådespelare som har gjort riktigt grymma insatser i TV-serier genom åren. Oftast då som just birollskaraktärer eller som några slags vapendragare åt huvudkaraktärerna. Vissa av dem kommer ni självklart att känna igen, medan ni kanske aldrig hört talas om några av dem. Ja och just detta är också min poäng, dessa skådisar förtjänar helt enkelt mer uppmärksamhet och har definitivt pondusen att själva bära upp huvudroller. Ni andra härliga läsare därute får givetvis också komma med förslag, dessa är endast några få exempel från min sida.

Michael Raymond-James


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Förmodligen en av de mindre kända här i artikeln, men många av er känner kanske igen honom ändå? Raymond-James har faktiskt varit med i TV-branschen i över tio år, bland hans tidiga meriter finns små roller i bland annat "CSI", "Medium", "Boston Legal" och faktiskt hela tre olika roller i "ER", där har han sprungit in och ut skulle man kunna säga. Det var dock först i och med rollen som Rene Leiner i den första säsongen av "True Blood" som han fick en större roll att jobba med.

Detta jobb skötte han alldeles utmärkt och då han sedan fick en av de ledande rollerna i "Terriers", en serie som för övrigt lades ned alldeles för tidigt, lade jag definitivt hans namn på minnet. Sedan dess har det inte hänt så mycket, han har synts i små gästroller i "The Walking Dead", "Law & Order" och varit fullständigt bortkastad som Neal Cassidy i "Once Upon A Time". Varför?! Skandal, killen är ju briljant, ge Michael Rayomond-James en egen TV-serie!

Colin Hanks


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Känner man inte igen den här killen känner man då garanterat igen hans far, Tom. Colin Hanks tycker jag är en skådespelare som går från klarhet till klarhet, det skulle inte förvåna mig ifall vi snart på allvar får se honom i stora Hollywood-produktioner? Jag vill dock behålla honom i TV-branschen i vilket fall, sådan är jag. Colin Hanks har faktiskt varit med ända sedan 1996 då han debuterade i filmen "That Thing You Do" och sedan dess har han dykt upp med småroller i filmer som bland annat "Orange County" och "King Kong".

Vad det gäller TV-serier finns minst lika mycket meriter; "Band of Brothers", "Mad Men", "Dexter" och senast "Fargo" där han fullständigt briljerade i rollen som den osäkre och försiktige polisen Gus Grimly. Efter "Fargo" stod det klart för mig; jag vill se mer av Colin Hanks, ge Colin Hanks en egen TV-serie!

Joel Kinnaman


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Självklart ska vi ha en svensk med också och Kinnaman tycker jag lätt är en av de allra bästa vi har just nu. I alla fall sett till den nya generationen. Han har pondus, han är likeable och han är jäkligt skicklig. Hans karaktär Frank Wagner är (var) det bästa med de senaste Johan Falk-filmerna och hans insats som Stephen Holder i AMC:s & Netflix:s "The Killing" var helt enastående.

Flera gånger under "The Killing" satt jag och tänkte att fan vad roligt det skulle vara att se Kinnaman i en helt egen serie, han skulle utan problem kunna bära en sådan mantel. De flesta vill förstås ha honom till Hollywood. Jag tycker dock det räcker nu med Robocopandet, trams, de har bränt sin chans. Kinnaman förtjänar så mycket bättre, USA har fått en gåva här av oss i och med honom. Jag hoppas därför de nu vårdar denna gåva ömt och ger Joel Kinnaman en egen TV-serie!

Terry O´Quinn


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Här har vi en herre som varit med väldigt länge och gjort minst lika mycket TV som film. Han har dock nästan alltid fått nöja sig med att finnas i bakgrunden. Förutom i rollen som den illasinnade styvfadern i "The Stepfather"-filmerna från 80-talet har han knappt tilldelats någon huvudroll överhuvudtaget. Detta tycker jag är både beklagligt och sorgligt då jag finner O´Quinn oerhört skicklig och trivsam. Hans TV-CV är gediget och hur många TV-priser han vunnit vet nog knappt han själv. Han har hunnit med roller i allt från "Miami Vice", "The Twilight Zone", "Jake & the Fatman" via "Moonlightning", "Remington Steel", "Star Trek" till "Millennium"/"X-Files", "The West Wing" och "Alias". Samtliga av dessa roller var biroller.

Mest känd är han dock förmodligen för rollen som John Locke i "Lost" och där fick han då åtminstone vara en del av en ensamble. "Lost" var ju en serie där alla hade huvudrollerna eller där inga huvudroller fanns, vad man nu väljer. På senare tid har han dykt upp i biroller, nähä?, i serier som "Falling Skies", "666 Park Ave." samt "Gang Related". Terry O´Quinn har aldrig varit dålig, det är hög tid nu att belöna honom, det är hög tid att sluta tramsa, det är hög tid att ge Terry O´Quinn en egen TV-serie!

Walton Goggins


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Ännu en kille som varit med i branschen en längre tid, faktiskt ända sedan slutet av 80-talet där han medverkade i snutserien "In the Heat of the Night" (1989). Andra serier som kan nämnas är "Beverly Hills, 90210", "NYPD Blue" och "CSI". När Goggins 2002 fick rollen som den korrumperade snuten Shane Vendrell i den magnifika snutserien "The Shield" (2002-2008) stod det dock klart hur jäkla skicklig denne skådespelare faktiskt var (och är).

Efter framgångarna med "The Shield" har Goggins imponerat i varendaste liten roll han tagit sig an och här ska defintivt karaktärerna Boyd Crowder ("Justified") och Venus Van Dame ("Sons of Anarchy") nämnas med efterkommande applåder. Att Hollywood drar och sliter i honom är knappast överraskande ("Django Unchained", "Lincoln", "Machete Kills" och kommande "The Hateful Eight"), men då de hela tiden envisas med att ge honom småroller kan det lika gärna vara. Walton Goggins ser jag hellre i en huvudroll i en TV-serie, ge därför genast Walton Goggins en egen TV-serie!

Dessa skådisar var, som sagt, endast några få exempel från min sida. Håller ni med mig om mina förslag? Ja och har ni några egna? Förmodligen, lätta era hjärtan och kommentera här nedan vettja!
| 16 oktober 2014 19:00 |