Serie

Skribent

Rasmus Foltmar Elfton

8 juni 2013 | 14:01

"Game of Thrones"-utställning öppnar i Belfast

I helgen öppnar HBO upp "The Game of Thrones Exhibition" i Belfast, Nordirland. MovieZines utsände Rasmus Foltmar har varit där och tagit tempen.

Utställningen med kläder, bilder, tillbehör och massa annat öppnar upp i morgon i Titanic Belfast, där det även finns ett Titanic-museum. Bredvid den gigantiska byggnaden låg skeppet Titanic - som alla känner till först och främst för den historiska olyckan, men också för James Camerons gigantiska film ifrån 1997 - för hundra år sedan. Det är en betydelsefull plats för de lokala borna här. Det var här Titanic byggdes, vilket är vad Belfast har varit mest känt för de senaste hundra åren.

Men äntligen börjar det ske saker igen som inte har med den eminente Cameron att göra. "Game of Thrones" har greppat tag om hela Nordirland.

Igår spenderade jag tio timmar med folk från Northern Ireland Screen, som tagit HBO:s massiva satsning "Game of Thrones" till Nordirland. Vi åkte runt och tittade på inspelningsplatser där viktiga scener i serien tagit plats och de berättade en hel del om hur det kom att bli just Nordirland och Belfast för "Game of Thrones". De hade de perfekta landskapen och om man besöker Nordirland slås man av det direkt: Det här är Westeros.

Därför är det väldigt kul att "Game of Thrones"-utställningen, som varit i städer som New York och Amsterdam tidigare och snart besökts av 100.000 besökare världen över, äntligen kommer hem till Belfast.

Elana Loewenthal, Director of International Marketing på HBO, är den som hållit i projektet.

Var är vi någonstans?

- Vi är på Titanic Belfast på Nordirland, där vi har en Game of Thrones-utställning som börjar nu. Här har vi över 70 olika props och kläder från tv-serien som har använts under inspelning, och så har vi ju så klart The Iron Throne.

Jag såg järnstolen, är det din favoritdel av utställningen?

- Nej, faktiskt inte. Min favoritdel är vårt interaktiva spel där fansen av serien kan återskapa slaget vid Blackwater Bay, det är ganska coolt. Man skjuter på skepp, och om man vinner får man The Iron Throne.

Varför beslutade ni er för att ha utställningen i Belfast?

- Det är här serien har producerats, så jag tycker att det är väldigt passande att serien får ha en utställning här, på hemmaplan.

Varför ska fans ta sig hit för att se på utställningen?

- För att fansen får se de riktiga dräkterna, svärden och andra artefakter från serien. De blir väldigt upphetsade av att vara nära dem här sakerna, och här får de chansen att se hur mycket detaljer och arbete som går in i att göra alla dessa saker vi ser i varje avsnitt av serien.

I Sverige visas "Game of Thrones" på HBO Nordic.

| 8 juni 2013 14:01 |