Film

Skribent

Daniel Feldt

11 augusti 2009 | 13:39

Fyra svenska filmer i stjärnspäckat Venedig

Det blir fullt med stjärnor i Venedig under filmfestivalen som går av stapeln den 2:a till 12:e september. Glädjande är att fyra svenska filmer visas, något som inte hänt sedan 1972.

Viggo Mortensen, George Clooney, Charlize Theron, Mads Mikkelsen är bara några av de stjärnor som gör Venedigs filmfestival till stjärnspäckad.

Startfältet

Michael Moores nya dokumentär "Capitalism: A Love Story" visas för första gången och lär säkerligen skapa diskussioner. Viggo Mortensen syns i "Vägen" som baseras på Cormac McCarthys roman med samma namn och alla fans av postapokalyptiska filmer lär gnugga händerna.

John Lasseter är på plats för att visa 3D-versionerna av Toy Story 1 & 2, de kommer ut på biograferna lite lagom innan den tredje filmen i serien har premiär. Lasseter kommer även att mottaga ett guldlejon för "lifetime achivement award".

Werner Herzog visar upp "Bad Lieutenant: Port of Call of New Orleans" med en Nicolas Cage som en amoklöpande polis som säkerligen blir underhållande. Ta en titt på trailern här.

Steven Soderbergh kommer till festivalen utom tävlan med "The Informant" där Matt Damon medverkar.

Den svenska fanan bärs av Jesper Ganslandts "Apan", Tarik Salehs "Metropia" som öppnar "out of competition"-klassen, Erik Gandinis "Videocracy" och Jörgen Bergmark med "Det enda rationella". "Videocracy", "Metropia" och "Det enda rationella" ingår alla i "International Critics' Week" medan Ganslandts "Apan" deltar i "Venice Days".

Hela startfältet för den 66:e filmfestivalen i Venedig hittar du här

| 11 augusti 2009 13:39 |