Serie

Skribent

MovieZine.se

14 mars 2014 | 17:01

Fredagspanelen hoppas på Melissa Leo i "True Detective"

Fredagspanelen diskuterar veckans stora TV-frågor som: vem kan ersätta McConaughey och Harrelson?

Kultfilmer från Robert Rodriguez och bröderna Coen kommer tillbaka som TV-serier. Samtidigt har "Veronica Mars" återuppstått som film, och årets mest omtalade seriefinal - "True Detective" - fick hela nätet att vibrera. Veckans fredagspanel vigs åt TV-snack med Anna Thunman Sköld, Patrik Jonsson och Viktor Jerner. 

"From Dusk till Dawn" har haft premiär på Netflix och snart kommer "Fargo" till HBO. Allt fler kultfilmer har blivit eller ska bli TV-serie - vilken tror du mest på? Vilka kommer att floppa?

Anna: Alltså, de är så många nu! I 99 fall av 100 borde de låta filmerna vara ifred och hitta på något nytt istället. Men jag när ändå en förhoppning om "Fargo", utifrån rollista och det faktum att bröderna Coen själva är involverade. Floppa? 99 av 100...

Viktor: Det cirkulerar en hel del dräpande negativt snack kring "From Dusk till Dawn" och jag är ingen jättefantast av originalfilmerna heller, så den hoppar jag nog över. "Fargo" är jag dock omåttligt taggad på, då jag fullkomligt älskar filmen. Som man kan läsa i min krönika om remakes så är jag till skillnad från många andra väldigt öppen till projekt av detta slag, även när det gäller grundmaterial som ligger mig nära hjärtat. Varför ogrundat döma idén på förhand? Ibland blir det ju faktiskt helt fantastiskt, som i fallet med NBC:s utsökta "Hannibal". Det som talar för just "Fargo" är att man inte gör en regelrätt remake av själva berättelsen, utan använder sig av småstadskänslan, vinterlandskapet och atmosfären för att skapa något liknande, vilket jag tycker låter lockande. Coen-bröderna är ombord som producenter och rollistan - med Martin Freeman, Billy Bob Thornton, Bob Odenkirk, Kate Walsh m.fl. - är ohyggligt vass, vilket också talar för succé. 

Patrik: Filmbranschen har sannerligen gnuggat av sig på TV vad det gäller återanvändning. Detta är visserligen inget nytt fenomen, det har gjorts TV-serier av filmer förut ("Indiana Jones", "MASH", "Highlander" etc.), nu verkar det dock som det är en mycket het fluga. Det är väl egentligen ingen hemlighet vad jag tycker, bitter och negativ som jag är så fördömer jag det hela rakt av, det är min grundinställning. Med detta sagt ska jag väl ändå inte kasta allt för mycket sten i glashuset då jag mer ofta än sällan har hyllat NBC:s "Hannibal" och helt ärligt så tror jag en hel del på just "Fargo". Så trots att jag tveklöst brinner för nya idéer och produktioner måste jag väl så där lagomt motvilligt erkänna att en och annan omstöpning faktiskt fungerar. Jag tyckte dock inte alls om "From Dusk Till Dawn" och jag håller mig borta från serier som "Bates Motel" och "About A Boy". Vilken tror jag mest på mellan "From Dusk Til Dawn" och "Fargo"? Tveklöst "Fargo".

I veckan slutade första säsongen av "True Detective". Vem vill du se ersätta McConaughey och Harrelson i en andra säsong?

Anna: Skaparen Nic Pizzolatto har ju själv uttalat att säsong två ska handla om "hårda kvinnor" så då ser jag genast Melissa Leo framför mig. Hon tillsammans med CCH Pounder vore ett dream team för mig. Ärrade veteraner som inte tar skit från någon.

Viktor: Det blir svårt att toppa det fläckfria mästerverk till säsong som Nic Pizzolatto och Cary Fukunaga kickstartade "True Detective" med, den saken är säker. Men även om jag älskar de här karaktärerna innerligt känns det skönt att det är en antalogi-serie så att man får ett ordentligt avslut varje säsong och inte mjölkar sönder berättelserna. Med tanke på att Pizzolatto mer eller mindre cementerat att kvinnor kommer ha en mer central roll i andra säsongen hoppas jag att det kommer kretsa kring en eller flera kvinnliga utredare. Om jag hade fått rollsätta hade jag velat se Charlize Theron och Viola Davis i spetsen, hur magiskt vore inte det? Andra jag skulle kunna föreställa mig i den här världen är Annette Bening, Evan Rachel Wood, Laura Linney, Melissa Leo, Michelle Williams, Kate Mara, Andrea Riseborough, Jessica Chastain och Brie Larson. Så, nu har Nic lite att välja på.

Patrik: Oj, det där är en tuff liten rackare till fråga och jag är ganska så övertygad om att den är minst lika tuff för Pizzolatto och HBO. Nu vet vi ju inte mycket kring den andra säsongen, det kanske inte ens bli två poliser i huvudrollerna (förmodligen inte) och då öppnar det ju i sin tur upp för en helt annorlunda casting. Förstår ni? Det kanske blir en huvudroll, tre huvudroller eller kanske till och med fyra huvudroller. Japp, nu är jag besvärlig, men ifall vi skulle gå på att det faktiskt återigen blir ett (manligt) snutpar i centrum, likt Cohle och Hart, då skulle jag vilja se ett något äldre snutpar. Mel Gibson och Kevin Costner tycker jag låter bra, släng in dem i ett mordmysterium i en småstad i Alaska bland väldiga berg och vildmarker, det låter mumma. Återigen så blir det knappast så då Pizzolatto sagt att den andra säsongen ska kretsa kring starka kvinnor och onda män samt "det amerikanska transportsystemets hemliga ockulta historia".

Idag kommer "Veronica Mars" tillbaka, i form av en Kickstartad långfilm sju år efter att serien lades ner. Vilken serie är du villig att betala för att få se ytterligare 90 minuter av?

Anna: Min första instinkt var att säga "Freaks & Geeks" men så insåg jag att den ändå jämförelsevis fick ett hyfsat avslut, om än väldigt öppet. "Carnivàle" däremot! Där snackar vi att jag skulle kunna pytsa upp en hel del deg för att få en final! Jag var för övrigt en av de som sponsrade "Veronica Mars"-filmen, vilket jag är sjukt nöjd med!

Viktor: En som jag kommer att tänka på direkt här är Aaron Sorkins "Studio 60 on the Sunset Strip" vars hypotetiska fortsättning lätt hade fått mina slantar, alla dagar i veckan. På grund av en kraftigt fallande tittarskara fick denna välskrivna, snygga och mysiga serie bara en ynka säsong, och det skar i hjärtat på många. De allra flesta tycker dock att seriens kvalitet var hög i första halvan av säsongen och sedan började svikta, vilket gör ett scenario där en fortsättning blir aktuell högst osannolikt. 

Patrik: Den här frågan var enkel för min del, mycket enkel: "Deadwood" så klart! Jag bara sitter här och väntar på att David Milch (skaparen av "Deadwood") och HBO ska komma med idén. Då den väl uppdagas ska jag tömma både plånbok och bankkonto över dem!

Vad ska man se i helgen?

Anna: "Veronica Mars"-filmen, daaaah! Finns på iTunes eller att hyra från bland andra Film2home och SF Anytime.

Viktor: Några av de allra bästa filmerna från 2013 års Oscarssäsong går fortfarande på bio i vissa städer, och de tycker jag att man bör kolla in om man får chansen. Framför allt är det "Dallas Buyers Club", "Nebraska" och "August: Osage County" som står ut som de bästa. Den sistnämnda tror jag att många missar då den verkar flyga helt under mainstream-radarn, vilket är väldigt synd. Maken till välspelat och hjärtskärande kammarspel har jag inte sett på flera år, med en Julia Roberts som borde ha fått Oscarn för bästa biroll framför Lupita Nyong'o. För de som hellre stannar hemma och myser i soffan rekommenderar jag Denis Villeneuves mästerliga thriller "Prisoners" som just landat på blu-ray. Jake Gyllenhaal gör sitt livs roll och Villeneuve tar vad som enkelt skulle ha kunnat bli en dussinthriller och gör den till en nagelbitare i absolut världsklass.

Patrik: I helgen ska man definitivt plocka upp och se "True Detective" ifall man nu fortfarande inte gjort det. Och har man redan sett den kan man väl lika gärna se den en gång till, jag menar varför inte? En så pass njutbar och lagom lång resa gör i alla fall jag gärna ett par gånger till. Dessutom är den så full med små detaljer så man upptäcker säkert något nytt. För att snöa in lite på den första frågan, vem behöver gammal omstöpt skåpmat då man uppenbarligen fortfarande kan skapa nya produktioner likt gudar? 

| 14 mars 2014 17:01 |