Skribent

MovieZine.se

21 februari 2014 | 17:01

Fredagspanelen: "Ett av mitt livs värsta biobesök"

MovieZines fredagspanel diskuterar veckans stora frågor som: hur får man bukt med biomarodörerna och deras baconchips?

Dessutom diskuterar vi veckans mest omtalade trailersläpp, och känner oss sådär lockade av nya "House of Cards". Fredagspanelen består denna vecka av MovieZines chefredaktör Alexander Dunerfors, Mats Karlsson och filmbloggaren Åsa "Fiffi" Lundh.

Trailern till "Guardians of the Galaxy" har fått oss alla att nynna på "Hooked on a Feeling" igen. Men hur är känslan inför filmen utifrån det vi har fått se?

Alexander: Ooga-chacka! Jag har inte kunnat få ur låten ur skallen. Trailern har en störtskön stil som jag gillar helhjärtat. James Gunn verkar köra sin egen väg vad gäller karaktärer och humor, uppenbart att man siktar på ännu mer komedi med "Thor 2", nu denna och med kommande "Ant-Man". Men förhoppningsvis ska det inte råda brist på spektakel eller häftiga rymdscener heller. Nästa trailer gör bäst i att imponera med det visuella, här fick jag för mycket "Star Trek Into Darkness"-vibbar i de få snabba actionscenerna som serverades.
 
Mats: Det känns riktigt bra. Smart beslut av Marvel att göra något som genererar lite uppståndelse. "Guardians of the Galaxy" är inte lika välkända och inarbetade karaktärer som Hulk, Iron Man och Captain America. Att Björn Skifs gamla slagdänga skulle hamna i en superhjältefilm var en trevlig överraskning, säkert för Skifs också.

Fiffi: Jag får ståpäls bara jag ser Marvel-loggan så jag känner mig nog nästan lika nöjd som Björn Skifs. Jag tror filmen kommer bli underhållande, sevärd men säkerligen ganska lättglömd.
 

Bloggen Fiffis Filmtajm uppmanade i veckan till uppror mot baconchipsen på bio. Vad är det värsta du har råkat ut för under ett biobesök, och vad är den bästa lösningen på problemet?

Alexander: Det är inte snacksen som stör mig, utan snacket! De flesta förstår att man ska hålla tyst, stänga av mobilljudet och så vidare. Men det anses ändå märkligt nog vara helt okej att viska ständigt med stolsgrannen. Ja, även på pressvisningar kan Sveriges filmkritikerkår känna sig tvungna att kommentera saker, och det är förjävligt. Man har såklart inget annat val än att säga ifrån direkt, ändå sitter man där oftast och stör sig konstant i två timmar. Tips på hur man samlar till sig mod att säga ifrån idioterna på bion mottages tacksamt. Men det enda alternativet för att slippa både biomarodörer och deras baconchips är ju, tyvärr, att stanna hemma och satsa på en ordentlig hemmabio.

Mats: Har man långtråkigt kan man absolut göra uppror för många saker. Känns trots det väldigt bisarrt med tanke på att det är valfritt att köpa godiset. Det värsta inom parentes är när jag fick en dusch med popcorn av en skräckslagen tonåring under visningen av "Paranormal Activity 3". Hon var inte beredd på att det skulle dyka upp skuggor av de kringgående karaktärerna.
 
Fiffi: Eftersom jag skrev det där inlägget i rent raseri efter att ha fått "Lego-filmen" totalförstörd av fyra killar som lyckades överrösta filmen med sitt frenetiska tuggande så måste det ha varit ett av dom värsta biobesöken om man ser till störande ätande. Men det all-time-high-värsta-biobesöket var den där gången när jag blev hotad med stryk av tre tonårstjejer som väntade på mig utanför Heron City efter att jag sagt till dom på skarpen under en visning. Dom satt på raden framför mig, pratade och skrattade högt och kollade youtube-klipp på mobilen i 45 minuter. Man kan väl säga att dom inte riktigt kunde ta en tillsägelse. Min lösning på baconchipsproblemet är tämligen enkelt: sluta sälj baconchips på biografer. Min lösning på dåligt-biobeteende är: gå på bio med barn när dom är små, lär dom biohyfs i tidig ålder, stäng av mobilen och stäng munnen när du tuggar vad du än tuggar. Vad gäller Heron City skulle jag uppskatta uniformerade vakter på visningarna men jag är inte säker på att ens det skulle hjälpa. Jag går inte på bio där längre, jag skulle inte gå även om jag blev bjuden.
 

Netflix populäraste egna serie "House of Cards" är tillbaka med sin andra säsong. Hur långt har du kommit? 

Alexander: "House of Cards" var för mig en serie som jag klämde för att hänga med i snacket, och inte för att dess cliffhangers är särskilt spännande (för det finns inga) eller för att det någonsin hettade till (för det gjorde det inte). Nu inne på avsnitt fyra, andra säsongen, och jag tycker den börjar växa på mig. Det blir allt mer blodigt allvar och Kevin Spacey är ju genialt elak i huvudrollen, som en Washingtons Cruella de Vil.
 
Mats: Jag har sett de två första avsnitten av första säsongen och fler än så lär det inte bli. Bra start visserligen, men suget på mer uteblev. Finns hetare saker att kolla in. I serieväg väntar jag fortfarande på en serie som ska fånga mitt intresse.

Fiffi: Jag har bara sett de första fyra avsnitten av första säsongen. Det jag såg var bra men jag försöker hålla mig borta från TV-serier så långt det är möjligt, vilket det inte alltid är (*host* Sherlock) men jag måste liksom prioritera bort något för att hinna med allt annat skoj och då är det oftast TV-serier som ryker. Men av det jag såg av "House of Cards" så var Robin Wright lysande. Det är hon ju alltid förresten.
 

Vad tittar du på i helgen?

Alexander: Många skriker efter ett mer varierat utbud på svenska biografer. Så gå och se "Sådan far, sådan son" för att dels ta del av en Cannes-belönad japansk film och dels stötta de distributörer som kämpar för att bredda utbudet. Finska sömnpillret "Betongnatt" kan man dock skippa. Jag ser troligen om "300" för att vara redo för uppföljaren, och ska också kolla in dokumentären "20 Feet from Stardom" som kommer på video-on-demand nästa vecka.
 
Mats: Funderar på att kolla in "Best Worst Movie" på Netflix så Alexander får ro i sitt sinne. På DVD-sidan tycker jag att man ska kolla in "The Fifth Estate" som tråkigt nog aldrig dök upp på de svenska biograferna.

Fiffi: OS, Melodifestivalen och "Roman Holiday".

| 21 februari 2014 17:01 |