TV-NYTT

Skribent

Patrik Jonsson

23 oktober 2014 | 20:00

Framtida TV-projekt från kabelkanalerna

Redan det kommande året har vi naturligtvis många nya TV-serier som väntar, här ska vi dock blicka ännu längre fram och se vad HBO med flera jobbar på.
Många av de stora kabelkanalerna har nämligen en hel del med intressanta TV-serier i startgroparna.

Dessa projekt har dock knappt eller alldeles nyligen satts i produktion, just därför kan vi nog inte vänta oss att se dem förrän 2016 och framåt, eller absolut tidigast i slutet av 2015. Värt att notera är förstås att inga av dessa projekt egentligen är hundraprocentiga. Med andra ord får man ibland räkna med att en del av sådana här avslägsna produktioner helt sonika läggs ned eller på den där berömda isen. Jag har dock i afton valt att lägga fokusen på serier som faktiskt står placerade "under produktion" hos kabelkanalerna själva. Med detta sagt har jag alltså inte suttit och byggt artikeln på enbart rykten och lösa spekulationer.

Man skulle kunna säga att just nu är samtliga av dessa projekt fullt levande och verkliga, men man ska alltså ha i åtanke att allt kan hända. Detta är egentligen inte konstigare än i filmens värld där det flitigt hattas fram och tillbaka med idéer och visioner, vissa blir till verklighet, andra inte. De kabelkanaler jag valt att ta med ikväll är de fem största; HBO, AMC, FX, Showtime samt Starz. De serier som ska debutera redan nästa år, de som är spikade, har jag valt att lämna utanför. Jag återkommer vidare till dem i en annan artikel.

Givetvis finns fler kabelkanaler, men i det stora hela tycker jag dessa är de främsta. En kanal som Netflix får tyvärr stå utanför då de är mer en streamingtjänst en än tvättäkta kabelkanal. De skapar dock serier i samma klass som kabelkanalerna, jag vet, men jag kan väl ta och skriva en annan artikel längre fram där jag istället lägger min fokus på Netflix & Co. Så säger vi tycker jag, men nu ska jag sluta yra i det. Här kommer istället en bunt med framtida och mycket intressanta TV-produktioner;

Starz


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Hos Starz hittar vi först och främst storsatsningen "American Gods" vilken baseras på författaren Neil Gaimans omtalade och framgångsrika romanserie med samma namn. Projektet låg först i HBO:s händer, men efter många vändor fram och tillbaka beslutade till slut HBO att lägga ned det hela. Detta var så klart lite trist då Starz i regel är en mer svajig kabelkanal. Vad som dock är riktigt positivt är att Bryan Fuller ("Hannibal") har anslutit sig till produktionen så nu blir det nog åka av!

Ett annat mycket intressant projekt hos Starz är det historiska krigsdramat "Monsters of God". Serien ska utspela sig ett par år efter det amerikanska inbördeskriget. Främst ska den lägga sin fokus på kriget mot Comancheindianerna i Texas (1867-1881) vilket var en av de blodigaste och mest fruktansvärda krigen i amerikansk historia. Säkerligen en bit historia USA idag inte gärna skyltar med, Starz har dock visat på mod och tagit sig an denna. "Monsters of God" ska dessutom produceras av Brad Pitt och Rod Lurie ("The Last Castle" & "Hell on Wheels").

Hos Starz ligger även den militärfokuserade sci/fi-serien "Incursion" och Owen Wilsons FBI-thrillerserie "Wonderworld" och ruvar.

Showtime


Billions 62814

Vad det gäller gamla hederliga Showtime är det främst dramaserien "Billions" som sticker ut. En serie vilken kommer kretsa kring det skakiga och ödesdigra affärsförhållandet mellan en advokat och en bunt med några galna hegdefondsmiljonärer. "Billions" är skapad av New York Times-kolumnisten Andrew Ross Sorkin, som tidigare jobbat med bland annat HBO. Som manusförfattare och producenter finns Brian Koppelman och David Levien. Två herrar som tidigare stått för manus till bland annat "Oceans Thirteen" och "Rounders".

Så mycket mer av intresse finns faktiskt inte där nere i startgroparna hos Showtime. Förutom möjligtvis Cameron Crowes komediserie "Roadies" då, men jag är lite skeptiskt till denna. Nu storsatsar ju visserligen Showtime på TV-serieversionen av "Halo" till hösten. Kanske det är just därför som det är lite glest på deras produktionslista? Förmodligen.

FX


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

FX:s mest intressanta framtida TV-serie är helt klart Denis Learys komediserie "Sex&Drugs&Rock&Roll". Att återigen få avnjuta underbara Leary på FX, senast var i grymma "Rescue Me", ska sannerligen bli ett nöje. Ifall "Sex&Drugs&Rock&Roll" har lite samma stuk av humor som i just "Rescue Me" kan den bli helt fantastisk. Leary är oftast väldigt brutal, vågad, rakt på och ärlig i sin humor, jag hoppas verkligen inte att denna produktion blir något undantag. "Sex&Drugs&Rock&Roll" är inte endast skriven och skapad av Leary, den har även honom i huvudrollen som den halvt förstörde gamle rockaren Johnny Rock. En musiker som det aldrig riktigt gått något vidare bra för. Kanske berodde det på att han ständigt missbrukade sprit och kokain och marijuana och tabletter och hostmedicin? Ja ni hör ju själva, detta är som bäddat för Leary, peppen är stor. Har vi tur kommer vi dessutom att få se denna serie redan någon gång under 2015.

Sedan har vi då, återigen, det ack så efterlängtade piratdramat "Port Royale". En serie som år efter år efter år lyser med sin frånvaro. Enligt FX själva är fortfarande serien under utveckling, jag börjar dock tvivla på det. Ibland finns den med bland serierna i deras produktionslista och ibland inte alls. Ifall nu inte FX tar tag in denna lovande serie något tag hoppas jag verkligen på att någon annan kabelkanal köper upp och gör slag i saken! Vi behöver, nä vi förtjänar, en riktigt bra piratserie.

Även Kurt Sutters prequel på "Sons of Anarchy" finns givetvis på schemat, men ännu så länge är det inte mycket som är känt kring just den serien, inte ens titeln.

AMC


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Här har vi då en kanal som har många och då menar jag verligen många, järn i elden. AMC:s produktionslista är knökfull av intressanta projekt, den får verkligen en TV-fantast som mig själv att börja dregla. I och med att det är så pass många serier som det handlar om här ska jag försöka att endast skriva lite kort om varje. Hoppas ni får en hygglig uppfattning om vad de handlar om ändå.

"Knifeman" utspelar sig i 1800-talets London och lägger sin fokus på en charmerande men ack så arrogant kirurg vilken bland annat pysslar med gravplundring och organstölder. Ett tag var David Cronenberg knuten till den här serien, jag vågar dock inte lova att han fortfarande är det. Tiden får utvisa. Ett pilotavsnitt av serien är beställt.

"Preacher" baseras på bokserien med samma namn och ska bland annat ha inspirerat Stephen King då han skrev "The Dark Tower". "Preacher" kretsar främst kring karaktären Jesse Custer, en präst i en småstad i Texas som blir besatt av ett övernaturligt väsen kallat Genesis. Bakom serien står bland andra Seth Rogen och Evan Goldberg, ett pilotavsnitt är beställt.

"White City" utspelar sig i Afghanistan och är ett slags geopolitiskt drama där främst några västerländska tillika Afghanistanboende diplomater och journalister ställs i centrum. Chris Mundy ("Criminal Minds" & "Low Winter Sun") står bakom serien. Ett pilotavsnitt är beställt.

"Galyntine" är ett postapokalyptiskt actiondrama vilket utspelar sig i en teknologifri framtid där ett gäng med överlevande tvingas till isolation för att helt enkelt fortsätta att överleva. Alex Russell från "Chronicle" sägs ha fått en roll, serien är skriven av Jason Cahill ("Halt and Catch Fire").

Som om dessa inte vore nog har även AMC ytterligare en bunt serier under utveckling; Chris Carters konspirationsthriller "Area 51", rättighetsdramat "Bombingham", politiska thrillern "Kingmakers", exorcistrysaren "Outer Darkness", övernaturliga "The Sparrow", sektdramat "Paradise Lost" samt familjedramat "Jerrys World" och inte att förglömma, en spin-off på "The Walking Dead".

Som sagt, AMC ligger verligen inte på latsidan, de har även en bunt komediserier på gång men de återkommer jag till vid ett annat tillfälle.

HBO


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Så landade vi då till slut hemma hos kungen av alla TV-kanaler; HBO. Naturligtvis bjuder även dessa genier på ett gäng högst intressanta serier, fattas bara. Jag kommer att göra samma sak här som jag gjorde ovan hos AMC. Nämligen försöka fatta mig kort, ty även HBO är en sådan där kanal som tydligen vägrar ligga på just latsidan.

"Utopia" är en remake på den brittiska thrillerserien med samma namn. En grupp av minst sagt hängivna fans, av en slags grafisk roman, får reda på att författaren av boken i hemlighet skrivit en uppföljare. Detta leder dem sedermera in i en manisk jakt efter själva manuskriptet. En jakt som sakterligen urartar allt mer och drar dem in i konspirationer och svek. Som huvudproducenter står regissören David Fincher och författarinnan Gillian Flynn ("Gone Girl").

"Maddaddam" baseras på Margaret Atwoods postapokalyptiska romantrilogi ("Oryx and Crake", "Year of the Flood" & "Maddaddam") vilken berättar historien om en grupp männskor som försöker överleva i en framtida, öde och tom värld. Endast genom några få flashbacks tilldelas de små ledtrådar som visar på deras egna inblandning i den pandemi som till slut slog ut nästan hela mänskligheten. Darren Aronofsky står som huvudproducent och han kommer dessutom eventuellt att regissera.

"The Brink" är en (mörk) komediserie vilken utspelar sig under en geopolitisk kris. Serien är skapad av bröderna Roberto & Kim Benabib ("Weeds" & "Ally McBeal") och har herrarna Tim Robbins samt Jack Black i huvudrollerna. I rollistan finns även bland andra Pablo Schreiber och Kurtwood Smith. Ett pilotavsnitt är beställt.

"Ballers" kretsar kring ett gäng före detta fotbollsspelare, den amerikanska varianten alltså, samt deras familjer och livsöden. Serien är producerad av Mark Wahlberg, för regin står Peter Berg och i huvudrollen finns Dwayne "The Rock" Johnson. Ett pilotavsnitt är beställt.

Här är några ytterligare heta TV-serieprojekt som ligger och jäser hemma hos HBO; JJ Abrams och Jonathan Nolans sci/fi-westernepos "Westworld", Danny McBrides komediserie "Vice Principals", 60-talssnutdramat "Open City" och thrillerdramat "Laughs Unlimited".

Det ser onekligen ut som att man har en hel del att göra framför TV:n även där borta i framtiden, härligt! Själv brinner jag för massor av dessa lovande projekt, det är nästan för bra för att vara sant.

Vad tycker ni själva, vilken/vilka serier lockar er mest? Och vilken kanal anser ni har det starkaste (framtida) startfältet? Skriv gärna av er era åsikter nedan!
| 23 oktober 2014 20:00 |