Spel

Skribent

Anders Eklöf

20 december 2022 | 10:00

"Fortnite"-utvecklarna tvingas betala 5,4 miljarder kronor

Epic Games har bland annat samlat in personlig information om barn och är skyldiga till att oavsiktliga köp i spelets har genomförts.
Det enormt populära spelet "Fortnite" har hamnat i en del blåsväder den senaste tiden, då vi nyligen rapporterade om att tre föräldrar i Kanada stämmer Epic Games för att deras barn blivit beroende av det.
 
Nu blir de även skyldiga att betala ett stort skadestånd till den amerikanska motsvarigheten till Konsumentverket och Konkurrensverket, Federal Trade Commission (FTC). 
 
Epic Games har nämligen gjort sig skyldiga till att bland annat samla in persondata om barn under 13 år i spelet utan föräldrarnas kännedom eller bett om lov. Utöver det aktiveras röst- och textchatt för barn som standard, trots rapporter om att barn trakasseras i spelet.
 
Nu blir de skyldiga att betala 275 miljoner dollar för att ha brutit mot lagen Children's Online Privacy Protection Act (COPPA). De ska även betala 245 miljoner dollar till för att gränssnittet i spelet är förvirrande, vilket lett till oavsiktliga köp.
 
 
 
"Fortnite" spelas av över 80 miljoner aktiva spelare varje månad, där du som en av hundra spelare ska överleva på en ö. Stora artister som Ariana Grande, Marschmello och Travis Scott har även hållit konserter i spelvärlden, samt haft biovisningar av filmer som "Inception".
 
De kritiserade systemen i fråga har korrigerats i efterhand, men FTC menar att skadan redan är gjord. Epic Games skriver att de accepterar förlikningen eftersom att de vill främja konsumentskydd.
 
- Ingen utvecklare skapar ett spel med avsikten att hamna här. Stadgar som skrevs för decennier sedan anger inte hur spelekosystem ska fungera. Lagarna har inte ändrats, men tillämpningen av hem har utvecklats och långvarig praxis i branschen räcker inte längre, skriver de.
 
- Vi kommer att fortsätta vara öppna om vad spelare kan förvänta sig när de gör köp, se till att avbokningar och återbetalningar är enkla och bygga skydd som hjälper till att hålla vårt ekosystem säkert och roligt för en publik i alla åldrar, fortsätter de.
 
Spelar du "Fortnite"?
| 20 december 2022 10:00 |