Film

Skribent

Alexander Dunerfors

30 augusti 2017 | 16:00

Första trailern till ”Ted - För kärlekens skull” är här

Hannes Holm regisserar Adam Pålsson i filmen om en av Sveriges mest älskade artister: Ted Gärdestad. Filmen får biopremiär i vinter.
Adam Pålsson spelar rollen som Ted Gärdestad, en av Sveriges populäraste pop-röster, i biografiska "Ted - För kärlekens skull".
 
Han berättar för MovieZine att han likt många andra växt upp med musiken, men visste egentligen lite om mannen bakom de lyckliga låtarna:

- Jag sjöng hans sånger på skolavslutningar. Han är en sån självklar del av den svenska kulturen, ändå vet man så lite om honom. Folk frågar mig hela tiden: ”Tog inte han livet av sig?” eller ”Var han psykiskt sjuk?”… ”Visst var det han som skrev texterna och hans bror som skrev musiken?” Alla har hört alla låtar, men man vet ganska lite om hans liv. Så var det nog för mig också.
 
 
I tjugoårsåldern jobbade Adam och en regissörskompis på ett filmprojekt om Ted, som aldrig blev av. Men sedan dess har tanken på att spela Ted Gärdestad funnits i bakhuvudet. Adam Pålsson fick chansen i "En man som heter Ove"-regissören Hannes Holms ”Ted - För kärlekens skull”. Det ligger ambitiös research bakom rollen.

- Jag vill framför allt vara sann mot Ted. Fånga hans ande liksom. Men han var ju han och jag är jag. Jag kan aldrig tränga in i hans själ och tankar, jag kan bara tolka honom. Då får man vara så ambitiös som det går, prata med människor i hans närhet, läsa all litteratur och lyssna på musiken, spela musiken och sjunga musiken. Försöka hela tiden att tänka på ”varför gjorde han som han gjorde?”
  
 
Adam Pålsson bekräftar för mig att han själv sjunger alla låtarna i filmen. Men att välja en favorit är svårt:
 
- Det finns så många… ”Sol, vind och vatten” tycker jag innehåller allt. ”Himlen är oskyldigt blå”, ”För kärlekens skull”… Det går inte riktigt att plocka ut bara en.
 
"Ted - För kärlekens skull" får biopremiär någon gång i vinter.
| 30 augusti 2017 16:00 |