Serie

Skribent

Alexander Kardelo

7 oktober 2018 | 15:00

Första trailern till ”Good Omens” bådar gott

Många skratt på vägen till Jordens undergång. Inför trailersläppet mötte MovieZine grabbarna bakom den efterlängtade nya Neil Gaiman-serien.
Kultboken har blivit komediserie. När Neil Gaimans och Terry Pratchetts ”Goda omen” filmas är det med Michael Sheen i rollen som ängeln Aziraphale och David Tennant som demonen Crowley. Ett omaka par som försöker stoppa den kommande Apokalypsen.

För författaren Neil Gaiman började resan för snart 30 år sedan. Under Amazons pressträff i London tidigare i veckan berättade författaren om hur han och Terry Pratchett länge försökt omvandla sin oväntat populära historia till film.

- Terry Pratchett och jag skrev boken runt 1989-1990. Den kom ut och blev snabbt en kultbok. Men vi misslyckades gång på gång med att göra den till film. Terry Gilliam försökte men lyckades inte. Varför inte en tv-serie, tänkte vi till slut, och vi letade på nytt vem som ville adaptera den.

- Sommaren 2014 hade Terry drabbats av allvarlig alzheimers. Han skrev ett mail till mig: ”Jag vill att du gör den. Jag måste se den innan ljuset slocknar. Du är den enda som delar min passion för den här världen.” Sen dog han. Så det blev hans sista önskan, minns Gaiman.
 
 
Vad är det då som gör att ”Goda omen” ständigt lockar nya fans, år efter år?

- I grunden är det en bok som tror på mänskligheten. Den handlar om vänskap, specifikt mellan en ängel och en demon som varit på Jorden för länge, och nu måste avvärja apokalypsen för att de gillar det här. Det finns så fina restauranger, säger Gaiman med ett skratt.

MovieZine har fått förhandstitta på tre scener ur den kommande serien, och det blir framför allt tydligt att den fantastiska kemin mellan Michael Sheen och David Tennant är något alldeles extra. Många kommer älska deras överdrivna rollfigurer och det sköna, vänskapliga gnabbet mellan dem.

Michael Sheen berättar:

- Vi hade känt varandra ett tag, vi spelade i samma film en gång men aldrig i samma scen. Så jag kom in som ett fan. Mitt problem när vi filmade, var att jag hade svårt att hålla mig från att säga ”Oj, du är verkligen bra” eller ”Jag tror jag älskar dig”. Jag spelar en ängel som är full av kärlek, han älskar den här karaktären. Men jag är inte säker på var han slutade och jag började.

David Tennant tillägger:

- Vi hittade rytmen snabbt. De är två karaktärer som lever ihop och är beroende av varandra. Vi sitter ofta på en parkbänk och pratar om världens undergång eller var vi ska äta härnäst. Jag kände mig säker med honom, och vi gillade de välskrivna karaktärerna. Det är en unik, udda och speciell värld, som man trots det förstår direkt.
 
 
I rollistan hittas också Jon Hamm som ärkeängeln Gabriel, en rollfigur som inte finns med i boken.

- Jag har varit ett fan länge, och fått träffa Neil Gaiman flera gånger. Han mailade mig om en nyskriven karaktär. Var jag intresserad? Det var ett enkelt ja. Jag visste att vad som än hände, skulle det bli enastående. Jag fick vara i England och bara leka med detta spännande och roliga jobb. Det var en självklarhet för mig.

Neil Gaiman förklarar:

- Jag bestämde mig för att stjäla från saker som Terry och jag kom på men aldrig använde. Vi hade en idé om änglar, och hur de var. Till rollen som Gabriel behövde vi någon som kunde vara snygg, cool och den mest irriterande ängel man kan tänka sig. ”Snygg” vore långsökt för Jon, men jag tänkte att han kanske klarade av det ändå (skratt).

Trots att Jordens undergång står i fokus blir det lättsam underhållning, lovar Hamm:

- En komedi om apokalypsen, så brukar jag säga. Det brukar få folk att höja på ögonbrynen, men det är bästa sättet att beskriva ”Good Omens”.
 
 
”Good Omens” får premiär på Amazon Prime Video under 2019.
| 7 oktober 2018 15:00 |