Film

Skribent

MovieZine

27 juni 2017 | 09:00

Första filmerna är klara för Stockholms filmfestival 2017

Här är sex av filmerna som får sin svenska biopremiär under höstens festival.
Stockholms internationella filmfestival presenterar nu de sex första titlarna ur höstens program. Årets festival pågår mellan 8-19 november och bjuder bland annat på en dokumentär om transkvinnan Gigi Gorgeous, François Ozons nya erotiska thriller och festivalfavoriter från både Cannes och Berlin.

”A Fantastic Woman” av Sebastian Lelio

Filmen, som skildrar förälskelse och kamp med stor visuell säkerhet, hade premiär på filmfestivalen i Berlin där den prisades trefaldigt, bland annat för bästa manus. Maren Ade, som regisserade den hyllade filmen ”Min pappa Toni Erdmann”, är medproducent till filmen som utmanar publiken på bästa möjliga sätt.

”Wasted! The Story of Food Waste” av Anna Chai, Nari Kye

Varje år slängs en tredjedel av all mat som produceras redan innan den når våra tallrikar. Regissörerna Anna Chai och Nari Kye vill förändra detta beteende med denna starka, pedagogiska och hoppfulla dokumentär.

”Amant Double” av François Ozon

Efter det kritikerhyllade dramat ”Frantz” är regissören François Ozon tillbaka med en erotisk thriller. Filmen hade världspremiär på årets filmfestival i Cannes och var dessutom nominerad till det prestigefyllda priset Guldpalmen.

”Insyriated” av Philippe Van Leeuw

”Insyriated” är en stark skildring av hur en familj, fångad i en lägenhet, försöker genomlida ännu en dag i krigets Syrian. Filmen tog publiken med storm under Berlins festival tidigare i år och tilldelades Panorama Audience Award.

”Mr. Long” av Sabu

I ”Mr. Long” skildras den hårdkokta antihjälten från en ny sida. Med en unik blandning av drama, humor och matlagning blev filmen nominerad till en guldbjörn för bästa film på Berlins filmfestival.

”This is Everything: Gigi Gorgeous” av Barbara Kopple

Dokumentären ”This is Everything: Gigi Gorgeous” är en gripande film om transkvinnan Gigi Gorgeous identitetsresa som följs av tusentals fans på YouTube. Regissören Kopple har tidigare belönats med bland annat två Oscarsstatyetter.
| 27 juni 2017 09:00 |