SPONSRAT

Skribent

Annika Andersson

9 december 2017 | 12:00

Första avsnittet av ”Knightfall” – blodig start i slaget vid Akko

Första avsnittet av ”Knightfall” drar igång med en blodig krigsscen där korsfararna förlorar slaget vid Akko. Skeppet med den heliga graalen som Tempelriddarna försöker rädda beskjuts och havererar. De får återvända tomhänta till Paris, där fler motgångar väntar...
Första avsnittet börjar år 1291, när korsfararna förlorar slaget vid Akko, och därmed det sista viktiga fästet i det heliga landet. De inser att de blivit förrådda, och vad värre är - när de förlorar Akko, försvinner även den heliga graalen, som Tempelriddarna är väktare av.

De lyckas få graalen ombord på ett skepp, men det beskjuts och havererar. En närbild visar hur graalen sakta sjunker till botten, där den lägger sig tillrätta, långt utom räckhåll för Tempelriddarna. Är den förlorad för alltid?
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Krigsscenerna från 1291 fungerar som en sorts vinjett till den egentliga berättelsen, som är förlagd till Paris med omnejd 15 år senare. Här regerar kung Philip (Ed Stoppard) med hjälp av sin rådgivare De Nogaret (Julian Ovenden), och vid sin sida har han drottning Joan av Navarre (Olivia Ross).

Seriens hjälte är kungafamiljens gode vän, Tempelriddaren Landry (Tom Cullen), som kämpade tappert i Akko. Under ett samtal med stormästaren Godfrey (Sam Hazeldine) springer denne plötsligt iväg i ett brådskande ärende, och utser Landry att leda Tempelriddarna i sin frånvaro.

Landry blir oroad, eftersom han hittar ett olycksbådande tecken. Mycket riktigt väntar ett bakhåll för Godfrey, men han får oväntad hjälp av en ung farmare, Parcifal (Bobby Schofield). Godfrey ger Parcifal sitt svärd, och får honom att lova att ge det till Landry, eftersom det bär på en viktig hemlighet...

”Knightfall” använder verkliga historiska händelser som bas för berättelsen, och blandar sedan upp dem med myter och fantasi. En del ingredienser är tagna från andra epoker betydligt närmare vår samtid, som exempelvis att den judiska befolkningen bär runda, gula tygbitar fastsydda på bröstet där andra världskrigets judar tvingades bära sina davidsstjärnor, så att man lätt skulle känna igen dem.

Vad gäller filmfoto finns en del riktigt snygga slowmotionsekvenser, som närbilden på en pil som kommer farande emot kameran, och en hel del detaljerade svärdshugg i krigsscenerna. Första avsnittet bjuder på en intensiv start med många karaktärer att hålla reda på. Eftersom jag redan sett de två nästkommande avsnitten kan jag dock tipsa om att plot och sidoplottar blir tydligare allteftersom.

Men redan nu etableras vilka ondskefulla intriger den stilige men skrupellösa De Nogaret är kapabel till, och det känns som det här kan utvecklas till en karaktär man kommer älska att hata!

Själv är jag nyfiken på vad det är för hemligheter den heliga graalen lurar på, om och hur den nu skulle kunna hitta tillbaka till Tempelriddarna från havets botten?

Nästa avsnitt visas torsdagen den 15 november på HBO Nordic. Se förhandstitt här:
 
 
Vad tyckte ni om seriepremiären av "Knightfall"? Kommentera nedan.
| 9 december 2017 12:00 |