SPONSRAT

Skribent

Hampus Haglund

13 oktober 2015 | 20:00

Eftersnack: Första avsnittet av "Fargo" har inte mycket att dölja

Spoilervarning: se säsongspremiären av "Fargo" innan du läser vidare.
FX succéserie är tillbaka med en ny säsong. Vi är tillbaka i Minnesota men den här gången tar vi tidsmaskinen tillbaka till 1979. Första avsnittet av den nya säsongen träffar helt rätt och ställer iordning spelpjäserna på brädet inför en fortsättning som inte kan bli annat än underhållande. Här kommer några tankar efter att ha sett det första avsnittet ”Waiting for Dutch”:

En alldeles lagom koppling till första säsongen


En helt ny cast och nästan bara nya karaktärer. "Fargo" utnyttjar potentialen i antologi-konceptet till fullo! Men vad menar jag med ”nästan”?

Jo! Om du inte redan visste det eller tänkte på det när du såg veckans avsnitt så finns det några bekantskaper från första säsongen som dyker upp i yngre tappning. Patrick Wilsons karaktär Lou Solverson än nämligen densamma som Keith Carradine spelar i säsong ett. 

Lou, som vi nog kan förvänta oss vara den drivande utredaren denna säsong är alltså far till Molly, hjältinnan från första säsongen. Och visst får vi en skymt av Molly också i veckans avsnitt när pappa Lou läser en något tveksam godnattsaga för henne.Spontant känns det som ett härligt sätt att binda ihop säsongerna på. Vi befinner oss i samma universum som tidigare säsong och filmen från 1996 men känslan är fortfarande att vi ser en ny och fräsch historia som står på egna ben. Att se säsong två kräver inte att man måste sett säsong ett innan. Det finns dock ett mervärde i att ha sett tidigare säsong, dels för att känna igen karaktärer och dels för att Lou i säsong ett nämner händelser i Sioux Falls som lär få en förklaring denna säsong. En alldeles lagom koppling mellan säsongerna helt enkelt.

Vem gjorde vad? Vi vet!


"Fargo" sparar inte på krutet (bokstavligen talat) i säsongens första avsnitt. Trots det finns inte många mysterier att reda ut. Vi vet vem som sköt vem, vem som knivhögg vem, vem som körde över vem. Vi är allvetande utan att vara uttråkade vilket är en balansgång  "Fargo" hanterar väl.

Jag ser "Fargo" som ett parti schack och i veckans avsnitt ställdes pjäserna på plats. Det spännande ligger i att följa kommande drag.

Veckans roligaste


Det som kan tyckas enkelt är ofta svårt och veckans roligaste är dialogen mellan skrivmaskinsförsäljaren och hantverkaren som är extremt Fargo-esque.- Tomorrow has never been closer than it is right now.
- It’s eleven o’clock in the morning.
 

Sammanfattningsvis...


...är ”Waiting for Dutch” en inledning som lovar gott inför framtiden. Vi har ett trippelmord på Waffle Hut där mördaren själv är mördad. Kopplingen mellan Gerhardt-familjen och morden gör att Solverson kommer få ett fall med många trådar att dra i. Samtidigt har vi ett förvirrat par som måste göra sig av med en kropp.

Casten levererar verkligen. Patrick Wilson känns som klippt och skuren för rollen. Ted Danson, Jesse Plemons och Kirsten Dunst blir alla roliga att följa. Jag blev till och med lite ledsen när frysen slogs igen, jag hade gärna sett mer av Kieran Culkin.

Gillar: Split screen-estetiken är riktigt härlig även om den inte får överanvändas!
Gillar inte: Om du har en kniv, nöj dig inte med att hugga den i axeln på galningen som nyss sköt dig.

Avslutningsvis, trots att jag konstaterat avsaknaden av mysterier i nuläget finns det ändå två: Vad gör ett UFO i Minnesota? Och vem är det här? Jag tror jag bänkar mig nästa vecka också för att få svar!

"Fargo" går att se via HBO Nordic. Även hela säsong ett finns tillgänglig. Nästa avsnitt släpps tisdagen 20 oktober.
| 13 oktober 2015 20:00 |