Film

Skribent

Patrik Jonsson

12 juni 2014 | 18:00

Först Jason Voorhees, sedan...?

I våras blev det känt att det gamle campingmonstret och tältvältaren Jason Voorhees från "Friday the 13th"-filmerna snart ska göra entré på TV. Jag var nog knappast ensam om att sitta där suckandes med himlande ögon, kom på något nytt liksom... Nu är frågan, kommer detta drag att väcka en ny (spy)fluga? Kommer fler gamla 70- och 80-tals skräckgubbar att kravla sig till TV:n?
Nu ska jag absolut inte sitta här och, likt Jason Voorhees själv, macheta sönder den här idén totalt på förhand. Jag har haft fel förr vad det gäller filmer som stöpts om till TV-serier, de är dock lätträknade. Skulle säga att en på tio blir lyckad. Sedan måste jag även tillägga att jag avskyr de flesta av uppföljarna, rebootsen och allt vad de nu heter. Då de för en bunt år sedan hivade upp stackars gamle Jason till rymden miste jag nog det lilla, lilla intresse jag hade kvar av serien. Ja, efter hans bedrövliga Manhattan-besök som tog sin plats redan 1989... Det var länge sedan jag fann filmerna skrämmande, en orsak kan så klart vara att jag blivit äldre, men nog var de första filmerna mer jordnära, otäcka och skrämmande än de senare produktionerna? Det känns i alla fall så. Nåväl, det resulterade i en trevlig Alice Cooper-låt åtminstone, men kära nån, även det var ju snart 30 år sedan! Man har blivit gammal.

Jason är dock egentligen inte den första skräckikonen att föräras med en TV-serie, både Norman Bates ("Bates Motel") samt Hannibal Lecter ("Hannibal") har ju nyligen fått egna serier. Nu kanske inte just Norman och Hannibal är lika over the top som Jason Voorhees, men nog är de en typ av skräckikoner alltid. Dessa serier är både på ont och gott, jag avskyr nämligen "Bates Motel" medan jag älskar "Hannibal". Dessvärre tror jag, med tanke på filmseriens minst sagt styltiga historia, att TV-serien kring Jason lär lägga sig mer i "Bates Motels" nivå än i "Hannibals".

Apropå trender påstår jag nu inte direkt att detta nödvändigtvis måste resultera i en ny fluga, men man har ju varit med förr. Får denna serie hyggliga tittarsiffror kommer förmodligen andra konkurrerande kanaler att vilja ha sin del av framgången. Detta borde då betyda att de börjar köpa in rättigheter till minst halva helvetet av 70 & 80-talets mer eller mindre avdankade skräckikoner. Om vi nu stannar kvar och leker lite med den tanken, vilka elakingar skulle vi då kunna tänka oss? Vilka kallblodigt mördande farbröder skulle kunna tänkas äras med en TV-serie? Tja... det finns ju en del att välja bland, här skulle jag dock vilja påstå att de måste vara riktigt stora och kända. Det är ju just sådant som kanalerna går igång på. Att manuset är bra eller dåligt kvittar liksom oftast i sådana här fall.

Freddy Krueger ("A Nightmare on Elm Street")


Large a nightmare on elm street 3

Alla drömmars hattbeklädde och "kloförsedde" barnamördare Freddy Krueger kan man självklart inte bortse från i sådana här sammanhang. Faktum är att han faktiskt redan haft en egen TV-serie i slutet av 80-talet kallad "Freddy's Nightmares" (1988-1990). Han gestaltades där, precis som i filmerna, dessutom av Robert Englund himself. I TV-serien var dock Freddys roll mest som presentatör av små skräckhistorier, likt upplägget i rysarserien "Tales from the Crypt" ifall ni kommer ihåg den? I en eventuell nyversion för TV skulle man dock spinna vidare på filmerna tycker jag och på något sätt försöka göra den här franchisen intressant igen. Skulle det fungera? Njae, jag är ungefär lika, om inte än mer, avtänd till "A Nightmare on Elm Streets" uppföljare, remakes, reboots and so on än vad jag är till "Friday the 13th". Med andra ord mätt, så där illamående mätt som man blivit då man ätit allt för mycket och förmodligen dessutom stoppat i sig av sådant man inte borde. Chanserna för (ännu) en TV-serie kring Freddy Krueger är absolut inte små, chanserna för en flopp är dock ännu större.

Pinhead ("Hellraiser")


Large xadncnvmluek8shtiu5ntukknuw

Den gamle själaslukande spik- och nålskallen Pinhead (Doug Bradley) tål också att nämnas. Sprungen ur Clive Barkers skräckinjagande sinne skrämde denna Greve Dracula-inspirerade skräckfarbror livet ur det flesta på biograferna under slutet av 80-och början av 90-talet. Många försök till återupplivning av filmserien har gjorts men de har samtliga mer eller mindre floppat. Frågan är då ifall den skulle röna några större framgångar i TV-formatet? Nja, det hela skulle säkert locka en och annan tittare, precis likt både Freddy och Jason, men något mer långvarigt tror jag inte att det skulle bli. Vad ska den handla om till exempel? Det känns som att sagan "Hellraiser" är färdigberättad, med råge dessutom. Självklart kan det hända att chanserna för både framgång och ökad pepp accelererar något ifall Clive Barker själv skulle ställa sig bakom serien, men återigen, jag skulle vara oerhört skeptisk inför en TV-serie kring Pinhead och "Hellraiser".

Michael Myers ("Halloween")


Large original

Ännu en skräcklegend vars filmer, vare sig vi ville det eller inte, har kastats mot oss
i strida strömmar genom åren. Naturligtvis har det blivit de sedvanliga uppföljarna (i extremt varierande kvalitet), men även remakes, reboots och prequels. Mitt svengelska ordförråd räcker nog inte till för att täcka alla skepnader denna skräckserie tagit sig an. Den första filmen är onekligen en klassiker och jag håller den tveklöst som den starkaste, sedan har faktiskt en och annan vision åtminstone hållit ett hyggligt mått. De flesta filmerna har dock dessvärre varit rätt dåliga. Rob Zombies första film, rebooten "Halloween" (2007) tyckte jag ärligt talat om, men hans uppföljare var däremot en av de sämsta. Ifall man nu skulle ta och kasta sig på en TV-serie, typ det enda formatet "Halloween" ännu inte stöpts i, kring den knivhackande Michael Myers tycker jag nog att man borde rikta in sig lite på upplägget i just Zombies första "Halloween"-film. Återigen, den historien har ju redan blivit berättad så jag vette tusan... Okej, jag tycker det finns mer potential i en TV-serie om Myers än de tidigare nämnda, men i slutändan säger väl inte det särskilt mycket heller antar jag?  

Leatherface ("The Texas Chainsaw Massacre")


Original

Okej, här har vi faktiskt en eventuell spinoff som jag skulle se en del verklig potential i. Det hela beror dock helt på hur man skulle gå tillväga, hur man skulle tackla uppgiften. För det första vill jag se att en kabelkanal tar sig an produktionen, HBO skulle inte vara helt fel och för det andra vill jag se den berättad mer som en mörk thriller. Tänk er stämningen, miljöerna, karaktärerna och tempot i "True Detective". Jag vill absolut inte se en motorsågssvingande och närmast odödlig Leatherface hacka sönder folk i varendaste avsnitt, tvärtom skulle jag vilja att de gjorde honom och hans familj rätt anonyma. Dessa individer skulle de vara sparsamma med och ha mer som något som uppenbarar sig mot slutet av serien, något mystiskt och skrämmande.

Lägg istället fokusen på till exempel några liftare, några poliser och på en bunt fall där människor försvunnit spårlöst. Ge oss ett nystan av ond bråd död som vi som publik själva sakta men säkert får nysta upp. Ingen överdriven våldsorgie tack, det har de genom åren redan bjudit på så det både räcker och blir över. Våga pröva en annan väg att gå, en ny stil, gör det hela mer på allvar. Gör Leatherface till en människa, en förbaskat obehaglig sådan så klart, men inte till något odödligt monster. Den mänskliga naturen skrämmer mer i slutändan, tro mig, den effekten skulle absolut göra mer inverkan. Dessutom skulle vi ställas inför något nytt i "Motorsågsmassakern"-franchisen.

Detta var några högst fantasibaserade tankar från min sida, som ni kanske förstår så ligger helt klart en TV-serie kring Leatherface och "Motorsågsmassakern" bäst till hos mig. Den har onekligen absolut bäst potential med tanke på dess handling och underlag. Det finns självklart fler styggingar att väcka liv i, detta var dock, i alla fall som jag ser det, de fem allra största (inklusive Jason). Det skulle dock inte förvåna mig ifall man nöjde sig med att endast backa tillbaka ett par år och plocka upp Jigsaw och dennes "Saw", den serien tänker jag dock i så fall absolut inte se. Det lovar jag.

Vad tror ni där ute, får fler skräckikoner härja runt på TV:n i framtiden eller tar det stopp vid Jason Voorhees? Ja och har ni andra förslag på några andra mordiska satar? Kommentera gärna nedan!
| 12 juni 2014 18:00 |