Film

Skribent

MovieZine

7 juli 2021 | 13:00

Fokus på den svenska filmcensuren i ny poddserie

Var Charlie Chaplins "Diktatorn" förbjuden i Sverige under andra världskriget? Är "Sökarna" från 1993 en farlig film? Nya Arkivpodden berättar om de 100 år då staten censurerade och förbjöd biofilm i Sverige.
Från 1911 hade Sverige en aktiv statlig filmcensur. Statens biografbyrå förhandsgranskade alla filmer som skulle visas offentligt.

Efter hundra år upphörde Sverige med filmcensur. Biografbyrån lades ned den 1 januari 2011 och arkivet överlämnades till Riksarkivet. Det är denna skatt som Arkivpodden nu gläntar på dörren till.

- Den här poddserien tar med lyssnaren på en spännande historisk resa. Det kan tyckas som en bagatell att klippa bort lite skräck och våld men givetvis är det större än så. Berättelserna ur arkivet ger en bild av hur tidsanda, normer och attityder förändras över tid i Sverige, säger Jens Kling från Riksarkivet, som är en av de som arbetat med serien.
 

Monsterhysteri och kvinnligt våld på film

 
Under seriens gång deltar flera gäster: Emma Gray Munthe diskuterar bland annat kvinnligt våld på film. Gunnel Arrbäck som var direktör på Statens biografbyrå, berättar om myndighetens verksamhet. Slutligen medverkar Martin Kristenson i ett samtal om skräcksommaren 1972 med monsterhysteri och videovåld. Medverkande från Riksarkivet är Håkan Malmberg, Joakim Andersson och Jens Kling.

- Arbetet med arkivmaterialet från Statens biografbyrå har varit givande och lärorikt. Ena stunden upprörande, nästa riktigt rörande, ofta direkt komiskt, säger Jens Kling.

Idag släpps det första avsnittet av Arkivpodden med titeln ”De dåliga biografnöjena”. Man diskuterar bland annat "Thriller – grym film", "Sökarna" och även filmer som var så hemska att de var förbjudna i 60 år! Avsnittet innehåller även en internationell utblick: hur censurerades filmer i andra länder? Ytterligare tre avsnitt släpps senare i sommar.
 
| 7 juli 2021 13:00 |