Serie

Skribent

Alexander Kardelo

28 juni 2020 | 12:00

Fler DC-karaktärer kommer ändra kön och hudfärg på tv

”Vi har ett ansvar när vi tar dessa ikoniska karaktärer till en ny generation”, säger The CW-producenten Greg Berlanti.
Håll inte fast vid dina gamla serietidningar alltför hårt. Flera karaktärer och superhjältar från DC Comics kan få annat kön eller hudfärg på tv framöver. Det är tv-kanalen The CW:s strategi för att bättre spegla mångfalden i dagens samhälle.

Producenten Greg Berlanti står bakom populära serier som ”Arrow”, ”Riverdale” och ”Chilling Adventures of Sabrina”, och inte minst "Batwoman" med tv:s första lesbiska hjälte i centrum. Han menar att tv-skapare som han bär ett ansvar gentemot sin publik:

- Speciellt inom DC:s universum har vi fokuserat på att skapa hjältar som ser ut och känns moderna och idag, och inte gjorda för 1940- eller 1950-talet.
 
- Intentionerna var goda när de skapades på den tiden, men man har ett visst ansvar om man ska ta dessa ikoniska karaktärer och presentera dem för en ny generation. Det gäller att behålla karaktärens själ, men inte nödvändigtvis samma kön, hudfärg eller sexualitet.
 
 
Berlantis uttalande kom under Varietys digitala event Virtual TV Fest tidigare i veckan. Där pratade även showrunnern Nkechi Okoro Carroll ("All American", "Bones") om hur Black Lives Matter-protesterna kan komma att förändra nöjesvärlden framöver:

- Det skapade en perfekt storm där folk helt enkelt fick nog av allt som hände i vårt land (...) Så många företag, tv-bolag och studios som gav sitt stöd så snabbt, det är något vi aldrig har sett. 

Carroll lyfter fram vikten av att anlita fler svarta manusförfattare och låta dem klättra i karriären på samma villkor som vita kollegor.

- Det finns inte tillräckligt med svarta chefer i maktpositioner i vår bransch. Försök att pitcha in din idé till en studio, möta ett team med bara vita människor och få nobben, eftersom de inte känner igen sig och delar dina upplevelser.

Få ämnen är lika omdebatterade och laddade inom filmvärlden som kön och hudfärg på populära rollfigurer. Åsikterna kan gå åt olika håll, men vi värnar om att behålla en god och respektfull ton i kommentarsfälten på MovieZine. Har du något att bidra med - välkommen med dina tankar här nedan.
| 28 juni 2020 12:00 |