Film

Skribent

Miriam Sposito

17 juli 2018 | 13:30

Vad är egentligen monstret i "The Babadook"?

”If it’s in a word, or it’s in a look, you can’t get rid of the Babadook.” Finns det något mer som gömmer sig under ytan till denna film som satte skräck på världen?
Det finns filmer och så finns det filmer. De som inte bara har en handling som vi kan se med blotta ögat, utan de som går djupare än så. Filmer som ger utrymme till frågor, tankar och teorier. Som handlar om mer än det vi bara ser. En av dem är den omtalade filmen ”The Babadook” som fick mycket bra respons när den hade premiär 2014. Men med filmen kom inte bara rädsla och skräck utan också frågor om vem detta monster egentligen är. Jag har därför listat fyra teorier om "The Babadook" som du kanske har missat och som kanske kan ge lite klarhet kring den mytomspunna filmen. Obs, detta är endast teorier och inget som regissören själv har bekräftat. Om dessa teorier är sanna eller inte är upp till dig att avgöra.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
1. The Babadook är Amelias hat gentemot sin son.
 
Att Amelia och henne son Samuel har vissa svårigheter och hinder i sin relation är ganska tydligt i filmen och Samuel kan ses som lite utav ett problembarn. Kanske är det inte så konstigt om man ser på det hela utifrån denna teori: att Amelia lägger skulden på Samuel för sin mans bortgång och under åren har hon skapat ett hat mot sin son, som i sin tur har blivit ett (psykologiskt) monster. Det kanske är därför man i boken får se mamman strypa sitt barn till döds, det kan vara Amelias mörka tankar som reflekteras i boken. Det skulle även kunna förklara relationen mellan Amelia och Samuel, som inte är jättebra. De har aldrig fått chansen att ha en ordentlig relation och Amelia har aldrig riktigt kunna vara en bra mamma till Samuel. Det skulle därför också förklara varför Samuel är lite speciell, han växte upp utan sin mammas kärlek och därför mår han inte heller så bra.

2. The Babadook är Amelias sorg efter pappans död.
 
Att förlora någon nära kan vara något av det jobbigaste en person behöver uppleva och gå igenom och det är något man kommer behöva leva med resten av livet. Det många menar med denna teori är att the Babadook är Amelias sorg efter hennes mans död och hon vet inte hur hon ska hantera sorgen. I filmen ser man att Amelias saknad fortfarande är stor (även fast det har gått lång tid sen hennes man gick bort) och kanske har hon aldrig riktigt fått chans att hantera sin sorg och få ett avslut. Att Samuel också fyller år samma dag som pappan gick bort gör att hon ständigt blir påmind om honom. Tillslut tar det över hennes liv och the Babadook blir en reflektion av sorgen. Det är även därför som the Babadook aldrig försvinner i slutet av filmen, för det faktum att hennes man är död kommer aldrig att försvinna och därför kommer sorgen alltid finnas där, men nu har hon lärt sig att kontrollera och leva med den istället för att låta den ta över hennes liv.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
3. Amelia skrev boken själv.
 
I filmen får man reda på att Amelia brukade skriva barnböcker och enligt många ska Amelia alltså ha skrivit boken om the Babadook själv. Genom att skriva boken kanske det hjälpte Amelia att hantera hennes mans död och tiden efteråt, men också har det hjälpt henne att uttrycka sina känslor i den svåra tid hon går igenom, även om teckningarna och historien i boken är hemsk så behöver hon få ut sina känslor och tankar. Det som bland annat stödjer denna teori är att man kan se att Amelias händer är smutsiga av kol när hon är vid polisstationen, det skulle lika gärna kunna vara från när hon brände boken, men det skulle också kunna vara för att hon har gjort boken själv och i sådana fall hade det kunnat vara exempelvis bläck från boken.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
4. The Babadook är Amelias depression som återkommer och blir värre och värre för varje år vid tidpunkten för pappans död och Samuels födelsedag.
 
Detta skulle betyda att Samuel är förberedd på att Amelia kommer må dåligt och att the Babadook kommer tillbaka varje år. Det är kanske därför han gör sig redo för att ”slåss” mot the Babadook eller om man vill se det som Amelias depression, genom att han gör vapen och fällor. Att depressionen bara blir värre och värre för varje år kan vara för att Amelia inte har kunnat acceptera hennes mans död. Detta skulle även kunna förklara varför Amelia inte vill ha någons hjälp, kanske vill hon inte erkänna för sig själv att hon mår psykiskt dåligt och har då svårt att ta emot hjälp. Kanske är det även därför Samuel ropar ”don’t let it in” och ”get out” i filmen, han menar på att Amelia inte ska låta the Babadook (depressionen) ta sig in i hennes liv. När hon tillslut blir av med the Babadook i slutet av filmen är när hon börjar acceptera att den finns och då återfår hon kontroll över sitt sinne och sitt liv.

Personligen så tror jag att the Babadook är en blandning mellan Amelias depression och sorg efter pappans död. Psykisk ohälsa kan vara svårt att förstå då det inte ofta syns utanpå, men i form av ett monster är det lättare att begripa hur det tar sig in i människor liv och i vilket utsträckning det kan påverka en person.

Tror du att någon av dessa teorier kan stämma eller har du några egna?
| 17 juli 2018 13:30 |