Film

Skribent

Alexander Kardelo

7 augusti 2020 | 12:00

Filmstaden kommer inte visa "Mulan"

Biokedjan har plockat bort Disneys storfilm från repertoaren.
Den som hoppades få se "Mulan" på stor duk eller rentav IMAX lär bli besviken. Filmstaden har plockat bort Disneys äventyrsfilm från sin sajt, och meddelar sina kunder att den inte kommer visas på deras biografer.

Anledningen är förstås att studion planerar att göra "Mulan" tillgänglig på sin nya streamingtjänst Disney+ i september. (Det går emot Filmstadens krav på 120 dagars exklusivitet på bio.) Disneys VD Bob Chapek meddelade studions planer tidigare i veckan: den digitala premiären sägs vara en engångshändelse med anledning av corona-pandemin.

Disney har ännu inte klargjort sina releaseplaner för "Mulan" i Sverige, och det svenska kontoret har valt att inte svara på MovieZines frågor. Men flera oklarheter återstår för fansen:

När släpps egentligen "Mulan" i Sverige? Filmen lanseras i bland annat USA, Kanada och vissa europeiska länder den 4 september. I Sverige och Norden släpps Disney+ först den 15 september. Med lite otur får vi alltså vänta någon vecka längre på den digitala premiären än andra länder.

Hur mycket kostar den att streama? I USA landar prislappen för att hyra "Mulan" på 30 dollar. Då får man behålla den digitala filmen så länge man är prenumerant på Disney+. I Sverige lär kostnaden för filmen hamna någonstans mellan 260-300 kr, utöver månadsavgiften på 69 kr.

Kan "Mulan" visas på andra biografer? Filmstaden säger nej, men mindre biografer runt om i landet kan visa "Mulan" på sina dukar... teoretiskt sett. Det är just nu upp till dem och Disney - vi vet att många av MovieZines läsare hade hoppats få se filmen på bio.
 
 
2020 har verkligen varit ett omskakande år för hela filmbranschen. Ett år då biograferna lider medan streamingtjänsterna ökar kraftigt. "Mulans" digitala release markerar en milstolpe - det är första gången en film för 200 miljoner dollar levereras direkt till konsumentens vardagsrum. Men hur mycket är publiken villiga att betala extra för Premium-VOD? Och vad innebär det för de redan utsatta biograferna?

Det blir oavsett ett intressant experiment, som kan bana vägen för hur och var vi ser våra blockbusters under det kommande årtiondet.
| 7 augusti 2020 12:00 |