Film

Skribent

Alexander Kardelo

4 augusti 2020 | 23:30

Kommer du betala 300 kronor för att streama ”Mulan”?

Disneys coronadrabbade äventyrsfilm släpps både på bio och Disney Plus i september - men det finns en hake.
Walt Disneys storfilm ”Mulan” har inte haft det lätt i år, med flera framflyttade premiärdatum. Studion verkar ha gett upp hoppet om en biopremiär inom snar framtid - nu står det klart att filmen släpps på streamingtjänsten Disney+ fredagen den 4 september.

Det finns dock en hake: filmen kommer inte att ingå i det vanliga abonnemanget, utan ska kosta 29.99 dollar att hyra, skriver Variety.
 
Man får sedan behålla filmen så länge man prenumererar på Disney+. 

I de länder som ännu inte har tillgång till Disney+ är planen att sätta upp ”Mulan” på bioduken. För oss i Sverige lanseras Disney+ den 15 september, så eventuellt kan vi räkna med en biopremiär trots allt. Men huruvida Disney bestämmer sig för bio eller streaming (eller både och?) för den svenska publiken, borde bli klart inom kort.

Med en budget på 200 miljoner dollar är ”Mulan” nu den största filmen som skippar bio och går direkt till streaming i USA. Disney hoppas få igen en del av kostnaden med den saftiga prislappen på närmare 300 kronor - om det går hem i stugorna lär vi också snart få veta.
 
VD:n Bob Chepak påpekar via Deadline att detta är en engångsgrej och ingen ny affärsmodell. Ändå, ett intressant experiment - och förmodligen rekord i tidernas dyraste hyrfilm.
 
 
Niki Caro har regisserat ”Mulan”, en actionpackad spelfilmsversion på den animerade klassikern från 1998. Historien följer en kinesisk flicka som tar sin sjuke fars plats i armén, och klär ut sig till man.
| 4 augusti 2020 23:30 |