Klipp

Skribent

David Sjögren

23 april 2015 | 14:00

14 mästerregissörer ger råd till unga filmskapare

Visdomsord från Scorsese, Welles, PTA, Tarantino, Coppola, Fellini och lika många till.
Det är nog få filmtittande entusiaster som aldrig tänkt tanken om att en dag ställa sig bakom kameran och göra en egen film. Men vad krävs egentligen för att förverkliga den drömmen? Följande klipp kommer inte ge dig alla svaren, men väl högst tänkvärda råd från 14 av världens mest uppskattade regissörer.

Medverkande är, i tur och ordning, Quentin Tarantino, Jerry Lewis, Terry Gilliam, John Carpenter, Paul Thomas Anderson, Francis Ford Coppola, Federico Fellini, Werner Herzog, Wes Anderson, Sidney Lumet, John Landis, Martin Scorsese, Guillermo del Toro och Orson Welles.


Några favorittips:


Tarantino: "Du måste inte veta hur man gör film. Om du verkligen älskar film med hela ditt hjärta och med tillräcklig passion kommer du inte kunna låta bli att göra en bra film. Du behöver inte gå i filmskola eller kunna något om kameror (fuck all that shit!), det handlar bara om att ha passionen och kärleken till film."

Gilliam: "Plugga inte media. Läs något viktigt, typ filosofi eller historia. Utveckla egna tankar istället för att försöka kopiera någon annans."

PT Anderson: "Tänk inte att någon annan har rätt och du har fel. Det handlar om att ni har olika åsikter. Don't give a fuck."

Coppola: "Många är rädda för att framstå som pretentiösa. Skit i allt sådant. Det spelar ingen roll så länge du vill se filmen, så länge filmen ger dig svaren du vill åt."

Herzog: "Alla klagar på att industrin är dum och att ingen vill finansiera din film, men du måste ta tag i det själv. Kavla upp ärmarna, jobba på en nattklubb eller ett mentalsjukhus och dra ihop lite pengar i ett halvår så kan du göra en film. Det finns inga ursäkter. Och så förstås: läs, läs, läs… Om du aldrig läser kommer du aldrig göra en riktigt bra film."

Lumet: "I början finns det inget bra eller dåligt arbete, det finns bara arbete."

John Landis: "För tandläkare och advokater finns regler. Gör det där och det där och du får ett papper som säger att du är tandläkare. För filmskapare finns inte sådant. Ta upp en sten i handen och säg att du är filmskapare."

Scorsese: "Bry dig inte om industrin. Skapa din egen industri. Gör din egen grej."

Många understryker gång på gång vilka stora möjligheter som finns idag jämfört med när de själva började hålla på med film. De digitala kameror, redigeringsprogram och distributionskanaler som finns idag gör det möjligt att göra en riktigt bra film för nästan inga pengar alls och samtidigt nå en publik. "Gå ut och filma" verkar vara det stora gemensamma budskapet. 

Orson Welles bidrag till tipskollektionen är avslutningsvis något i stil med att perfektion är svårt att uppnå utan whiskey.

Vad tar ni med er från klippet? Vem gav det mest tänkvärda rådet?
| 23 april 2015 14:00 |