Serie

Skribent

Alexander Kardelo

10 februari 2022 | 08:45

Filmrättigheterna för "Sagan om Ringen" är till salu

Rättigheter för nya filmer och spel baserade på J.R.R. Tolkiens böcker på auktion - värderas över 2 miljarder dollar.
Några av Hollywoods mest eftertraktade filmrättigheter är på väg att säljas. Det rör sig om böckerna "Sagan om Ringen", "The Hobbit", "Silmarillion" och författaren J.R.R. Tolkiens andra verk om fantasyvärlden Midgård. Rättigheterna omfattar inte bara nya spelfilmer men även spel, nöjesparker, reklamprylar och leksaker samt live-events.

Den nuvarande ägaren Saul Zaentz Co. kommer att auktionera ut sina rättigheter under veckan. De förväntas dra in minst 2 miljarder dollar, enligt Variety. Vilken studio eller streamingtjänst som nappar återstår att se, men en potentiell köpare är ju Amazon, som sägs vara en toppkandidat. Amazon Prime Video har redan gett sig in i Tolkiens världar med tv-serien "Maktens ringar" som släpps i höst - tack vare ett kryphål som gällde just tv-serier kunde de sätta upp en deal direkt med Tolkiens dödsbo.
 
De mest kända filmatiseringarna av Tolkiens verk är Peter Jacksons "Sagan om Ringen"-trilogi (2001-2003) och "Hobbit"-trilogin (2012-2014). Men mer är på gång: Warner Bros jobbar på en animerad film med titeln “The Lord of the Rings: The War of the Rohirrim”.
| 10 februari 2022 08:45 |