Skribent

Patrik Linderholm

31 december 2013 | 16:01

Filmmixerns favoriter 2013

Podcastgänget listar sina favoriter från filmåret som gått.

Året är till ända och det är dags att traditionsenligt lista de bästa filmerna som setts under året. En fullständig årskrönika hörs i nästa avsnittet av själva podcasten, men här passar vi på att ge våra personliga topplistor.

En notering är att vi i Filmmixern väljer filmer utifrån internationella premiärdatum istället för svenska. Filmer som t.ex. "Django Unchained" och "The Master" räknar vi alltså till 2012 års skörd, trots att de hade svensk biopremiär under 2013. Detta för att vi känner att diskussionen kring nämnda filmer har svalnat avsevärt, och att det därför är roligare att föra fram de nya. Nackdelen är förstås att vi inte får med filmer som vi kommer få se lite senare, som exempelvis "Inside Llewyn Davis", "Her" och "American Hustle" - men det är smällar man får ta. Så med det i åtanke - här är våra filmfavoriter från året som gått!

Patrik Linderholm

1. The Place Beyond the Pines - "Ett fantastiskt fullbordat verk av Derek Cianfrance som med sin vågade berättarstruktur och eminenta sinne för det estetiska skapat ett mångbottnat drama av episka proportioner. Årets första fullpoängare som stod sig obesegrad året ut."

2. Enemy - "Efter Denis Villeneuves fängslande thriller 'Prisoners' var hoppet stort för hans försenade dubbelgångarmysterium 'Enemy' och liksom i förra filmen bjuds det på stämningsfulla scenerier och briljant närvaro av Jake Gyllenhaal. Men där 'Prisoners' faller inom ramarna bjuder 'Enemy' på Lynch-klass av mindfuckande klurighet."

3. Blå är den varmaste färgen - "Det tre timmar lesbiska kärleksdramat är en tung, naken, utmanande, kontroversiell, episk och svårslagen pjäs på den internationella marknaden i år. Adèle Exarchopoulos levererar tveklöst årets bästa prestation och fullkomligt äger denna film."

4. For Those in Peril - "En av de stora favoriterna från årets upplaga av Stockholms Filmfestival som tyvärr inte dyker upp i Sverige förrän i vår, men som absolut förtjänar att omnämnas här. Brittisk diskbänksrealism blandas med surrealistisk poesi i liten fiskeby under moraliskt högtryck. Briljant komponerad debut av Paul Wright."

5. Frances Ha - "Greta Gerwig fångade först mitt intresse i Noah Baumbachs 'Greenberg' och deras nya samarbete ledde till ännu djupare förälskelse. Med drag från allt mellan Woody Allen och Lena Dunham blir deras svartvita mognadshistoria en ljuvlig pärla att njuta av om och om igen."

Viktor Jerner

1. The Place Beyond the Pines - "Ett episkt och förgörande vackert drama där briljanta Derek Cianfrance med stadig hand berättar om hur val och misstag vi gör nu inte stannar hos oss själva, utan förs vidare nedåt i leden. Casten är helt fläckfri – från Ryan Gosling och hela vägen ner till Emory Cohen – och det ambitiösa narrativet utmanar oss på mycket oväntat sätt. Efter tre tittar ligger den och nosar på en plats på min lista över tidernas bästa filmer."

2. Blå är den varmaste färgen - "Tanken på ett tre timmar lång drama om ett lesbiskt par skrämde mig till en början, men rädslan visade sig vara helt obefogad. Abdellatif Kechiche ger oss här ett mästerligt porträtt av kärlekens komplexitet. Nykomlingen Adéle Exarchopoulos gör en fullkomligt monumental prestation – årets lätt bästa – och maken till naket, äkta och närgånget skådespel får man leta efter."

3. Prisoners - "Det är sällan regelrätta thrillers letar sig in på listor av det här slaget, men när kanadensiska Denis Villeneuve ger sig på den här typen av film är det bara att kapitulera. I grunden hittar vi en ganska enkel story, men Villeneuves oerhörda känsla för detaljer, mystik och atmosfär tillför djup och höjer filmen till toppskiktet i genren. Jake Gyllenhaal står för årets vassaste manliga prestation, likväl som sin karriärs bästa. Villeneuves 'Enemy' som också kom i år är nästan uppe på samma nivå."

4. Before Midnight - "Även här är det kärlekens komplexitet som står i centrum, likt de andra filmerna i 'Before-trilogin'. Jesse och Céline är ytterligare tio år äldre än senast och den passionerade förälskelsen som utforskades i tidigare filmer har övergått i mer nyanserad kärlek, vilket för med sig grälande och tvivel. En mer välskriven filmtrilogi existerar ej."

5. Fruitvale Station - "Förmodligen årets viktigaste film, som säger en hel del om det samhälle vi lever i och även om livet i största allmänhet. En hjärtskärande, vacker och välspelad skildring av den sanna berättelsen om Oscar Grant (Michael B. Jordan) och hans sista dygn i livet. Fokus ligger på små och till synes obetydliga ögonblick som i slutändan betyder så himla mycket, ett effektivt grepp av regissören Ryan Coogler."

Hannes Kinnunen

1. The Place Beyond the Pines - "Efter att Ryan Gosling körde rakt in i våra hjärtan med en bil i 2011 års bästa film 'Drive' så kör han åter rakt in i mitt hjärta fast på en jävla cross i årets bästa film och årtiondets familjeepos. En framtida klassiker!"

2. Prisoners - "Vad som på ytan verkade vara en dussin Hollywood thriller visade sig vara en spark i ansiktet som aldrig slutade att chockera. Jake Gyllenhaal bara exploderar!"

3. Nebraska - "Alexander Payne bjuder på en helt fantastisk fader-son historia med bröderna Coen-vibbar, som utspelar sig i en värld penslad med estetik tagen från det 70-tal jag verkligen älskar." 

4. V/H/S 2 - "Första 'V/H/S' var en riktigt bra skräckfilm men vem kunde tro att uppföljaren som bara kom ett par månader efter inte bara skulle överträffa den men också sluta upp som årtiondets skräckfilm, adrenalinet och svetten bara forsar efter den här filmen, fantastisk!"

5. Pacific Rim - "Del Toro levererar en monsterfilm, med inte bara ett monster, utan ett dussin av dem, och inte nog med det, han låter dem smiskas av några av filmhistoriens coolaste robotar, det här är biogodis om något, årets blockbuster utan tvekan!"

Rasmus Foltmar

1. The Place Beyond the Pines - "Att filmen avslutas med låten 'The Wolves (Act I and II)' av Bon Iver säger allt. Derek Cianfrance har en perfekt känsla och lyckades mot alla odds följa upp 'Blue Valentine' med en ännu bättre film."

2. Hotell - "Gigantisk överraskning. Lisa Langseth och Alicia Vikander visar sig vara Sveriges svar på Cianfrance och Gosling. Vem hade anat det?"

3. Gravity - "Sådär ska en slipsten dras. 'Gravity' var filmupplevelsen jag tipsade mina föräldrar om i år, med risk för läkarbesök efteråt. Fantastiskt spännande."

4. Frances Ha - "Underbar på alla sätt och vis. Lagom inspirerad av tv-serien 'Girls' med en qwerky och härlig Greta Gerwig i huvudrollen. Att göra filmen i svartvitt var det bästa beslutet Noah Baumbach kunde tagit."

5. Känn ingen sorg - "Som Håkan-frälst fruktade jag att se den här filmen men manusförfattaren Cilla Jackert fick till en utmärkt hyllning till Hellström och hans låtar. Det visade sig att även mina vänner med dålig musiksmak kunde tycka om filmen, även om de inte förstod referenserna."

| 31 december 2013 16:01 |