Film

Skribent

MovieZine

31 maj 2023 | 14:30

Vad gör en filmklassiker? Streamat-gänget debatterar i avsnitt 2

Filmfestivalen i Cannes är över och vad passar bättre då än att snacka klassiker? MovieZines nya filmshow Streamat följer upp samtalet om superhero fatigue med en fråga lika tidlös som ”att vara eller inte vara”, nämligen: vad är en filmklassiker?
Streamat följer upp diskussionerna om Marvel v.s. DC. och multiverse med ett brett, men omdebatterat ämne – filmklassiker. Vad är skillnaden mellan en instant classic och att en film blir instant populär? Kan streamingtjänsterna producera klassiker och är ”Roma” en sådan, eller måste det till tid för att filmen ska kvala in på listan över filmhistoriens mest minnesvärda historier?
 
Liksom i första avsnittet har världsartisten Sanjin sina teorier om vad en klassiker är när han scrollar igenom utbudet av prisbelönta filmer.

- Det är mycket sådan här skit som dyker upp, eller jag sågar det inte, eller jo det gör jag faktiskt ibland. Man vill ha de gamla mastodontfilmerna, men visst det finns nya feta filmer. Naturligtvis alla "Gudfadern"-filmerna. Och Tarantino behöver vi inte ens diskutera. Tarantino är Tarantino.
 
Men håller Streamat-gänget i filmsoffan med Sanjin? Är ”Kill Bill” en instant classic eller blev den snarare instant populär?
 
Se avsnittet här:
 
 
Och fortsätt kommentera – vad är en filmklassiker enligt er? Är tiden avgörande, att den är populär, bidrar med något nytt till genren eller att den tar upp ett tidlöst ämne – måste det helt enkelt vara en historia som når ens hjärta?
| 31 maj 2023 14:30 |