CANNES 2018

Skribent

Alexander Kardelo

8 maj 2018 | 20:00

Filmfestivalen i Cannes är igång

Ikväll invigdes den 71:a upplagan av världens mest prestigefyllda festival. Allas ögon var på röda mattan när Penélope Cruz och Javier Bardem anlände med öppningsfilmen "Alla vet".
Feststämningen här i Cannes har inte riktigt infunnit sig än. De filmkritiker jag pratat med uttrycker skepsis inför festivalens nya regler (inga filmer pressvisas längre förrän den stora galapremiären), eller besvikelse över att stjärnorna uteblir i år. Få efterlängtade filmer finns att hitta i utbudet, där man snarare lagt fokus på mindre kända eller debuterande filmskapare.
 
Den mest stjärnspäckade ensemblen i Cannes hittas i juryn. I år är det bland andra Denis Villeneuve, Ava DuVernay, Léa Seydoux och Kristen Stewart som ska kora Guldpalmsvinnarna, under ledning av Cate Blanchett.
 
Hela den namnkunniga juryn dök upp ikväll på röda mattan för festivalens stora invigningsgala. Den första filmen vi ska få se är "Alla vet", ett spansktalande drama av iranske regissören Asghar Farhadi. Han har tidigare hyllats i Cannes med filmer som "The Past" och "The Salesman".
 
- Vårt härliga jobb som jury är att lämna våra förväntningar och förutfattade meningar vid dörren, och öppna våra hjärtan för de fantastiska berättelser vi ska få ta del av under festivalen, sade Blanchett under invigningsceremonin.
 
Kort därefter tog Blanchett hjälp av överraskningsgästen Martin Scorsese för att förklara festivalen öppnad.
 

Cate Blanchett och delar av Cannes-juryn
 
MeToo-revolutionen, Netflix-bråket, Lars von Triers comeback och Harvey Weinsteins frånvaro har hittills varit på allas läppar inför festivalen. Men nu är det dags att låta filmerna stå i fokus.
 
Om bara ett par timmar vet alla om "Alla vet" också blir en av årets stora snackisar.
 
Filmfestivalen i Cannes pågår fram till den 19 maj. Följ vår bevakning med recensioner och exklusiva intervjuer!
| 8 maj 2018 20:00 |