Film

Skribent

Andreas Samuelson

9 december 2018 | 09:00

De 10 bästa filmerna som du missade under 2018

Bland stora, påkostade franchises så är det lätt att missa de mindre guldkornen på biorepertoaren. Här är några av de bästa filmerna från 2018 du antagligen missade.
2018 var ett starkt filmår. ”Black Panther” blev en av världens mest framgångsrika superhjältar, både Spike Lee och Nicolas Cage gjorde imponerande comebacker, ”Love Simon” blev historisk hbtq-film i Hollywood och ”Deadpool” och ”Mission: Impossible” fick ovanligt bra uppföljare.
 
Men som vanligt hamnade många utmärkta filmer i skuggan av de stora biojättarna. Smal indie, dokumentärer och utländska filmer som kanske saknar stora namn och säljbara titlar men har desto bättre och starkare historier. Här är tio av årets bästa och mest underskattade filmer.
 
 

10. En kniv i hjärtat

 
Fransk hyllning till 1970-talets giallo-genre dränkt i läckra neonfärger. Den evigt förtrollande Vanessa Paradis spelar en bögporrproducent som upptäcker att en maskerad mördare – utrustad med en dildo med utfällbar kniv (!) – har ihjäl hennes team och skådespelare. En häftig kombination av Dario Argento och Al Pacino-klassikern ”Lockbetet”.
 
 

9. Revenge

 
Rape & revenge-genren som inleddes med kultfilmen ”I Spit on Your Grave” får en modern uppdatering i den här våldsamma thrillern. En man tar med sin älskarinna för en mysig helg i sitt flådiga hus i öknen. Efter en våldtäkt och mordförsök vänder den unga kvinnan på steken och inleder en gruvlig hämnd. En omskakande, spännande och viktig film.
 
 

8. And Breathe Normally

 
Isländsk Sundance-vinnare om den oväntade vänskapen mellan en smyglesbisk, ensamstående mamma och en guineanske flykting som riskerar utvisning efter att ha åkt fast i tullen. Starkt drama om systerskap men främst mottagandet och behandlingen av flyktingar. Debuterande regissören Isold Uggadottir förmedlar mänsklig värme i de kalla miljöerna.
 
 

7. Whitney

 
Den gripande dokumentären om Whitney Houston skildrar den ikoniska sångerskan från uppväxten till det tragiska slutet via intervjuer med familj och kollegor samt aldrig tidigare visat material från bakom kulisserna. Fängslande skildring som både belyser effekt hon hade på omvärlden och det stormiga privatlivet som så småningom blev hennes fall.
 
 

6. Allt för min son

 
I skuggan av metoo är det lätt att glömma de kvinnor – och barn - som utsätts för trakasserier och våld inom hemmet. Det här omskakande, franska dramat följer en vårdnadstvist där den skoningslösa mannen (Denis Ménochet, ”Inglorious Basterds”) utnyttjar sin unga son för att komma när sin ex-fru som desperat försöker fly undan hans terror.
 
Large 7d1758f1406022a79e66a205909aaf68 goliat 5 1400x875
 

5. Goliat

 
Regissören Peter Grönlund följer upp sin långfilmsdebut ”Tjuvheder” med ännu en gripande, mörk samhällsskildring. Denna gång är huvudpersonen en tonårig pojke som tvingas in i den kriminalitet som skickat hans pappa i fängelse. Intelligent och välspelat om småstadsmentalitet, familjelojalitet, förstörd ungdom och machobeteenden.
 
 

4. Searching

 
Med samma upplägg som skräckfilmen ”Unfriended” skildras den här thrillern helt via en dator samt mobiltelefon, sociala medier, appar, etc. Det gör den dock inte mindre spännande utan tvärtom. Den här historien om en pappas (John Cho) desperata jakt på sin försvunna dotter är en av 2018 års starkaste långfilmsdebuter, av regissören Aneesh Chaganty.
 
 

3. Sorry to Bother You

 
Rapparen Boots Rileys sylvassa satir är en originell, närapå briljant kombination av kontorshumor, samhällsdrama och absurd science fiction. Lakeith Stanfield är perfekt som vilsna slackern som upptäcker ett kryphål i karriärstegen men ställs inför dilemma när företaget han jobbar för är ett hot mot de ideal hans likar kämpar för.
 
 

2. Blindspotting

 
Efter ett fängelsestraff räknar Collin (Daveed Diggs) dagarna tills han tillskyddssyn är över men hans bästa, oberäkneliga vän Miles fortsätter ställa till bekymmer. Bakom lager av buddy comedy finns här ett starkt drama om vänskap, fördomar och moraliska dilemmor. En lika charmig som stark film där Diggs (även producent) fullkomligt lyser.
 
 

1. Rekonstruktion Utøya

 
Tycka vad man vill om norska ”Utøya 22 juli” eller Paul Greengrass ”22 July” men den film som bäst skildrade terrorattentatet på den norska ön var svenske regissören Carl Javérs experimentella dokumentär. Här får fyra överlevare rekonstruera sina minnen med hjälp av ungdomar och resultatet är känslor ingen spelfilm i världen kan återspegla.
 
Vilken underskattad film från 2018 vill du tipsa om?
| 9 december 2018 09:00 |