TEMA: PRIDE

Skribent

Andreas Samuelson

30 juli 2023 | 12:00

Pride och paljetter: 13 färgstarka filmer om dragqueens

Får du inte heller nog av "RuPaul's Drag Race"? Här är några filmtips med drag i att plöja inför eller under Pride.
Drag queens har alltid varit stabila underhållare inom nöje och kultur, om det så varit spektakulära, humoristiska scenshower av After Dark; oförskämt beroendeframkallande tävlings-tv som ”Ru Paul’s Drag Race”; filmer som utforskar dragvärlden både framför och bakom kulisserna; eller helt enkla sagoläsare för barn.
 
Länge var (heterosexuella) män i kvinnokläder en lättsam komediform som inte minst etablerats via filmklassiker som ”I hetaste laget”, ”Tootsie” och ”Välkommen mrs. Doubtfire”. Men med åren har queer-kulturen gjort drag till sin egen där kända och mindre kända drag queens kombinerat imponerande imitationer av ikoner som Cher, Madonna och Lady Gaga med kaxig humor och glimt i ögat.
 
Inte minst på vita duken har vi upplevt häftiga drag queens som mimat, dansat och showat sig in i våra hjärtan samtidigt som de utmanat könsroller och machokultur. Här är några sevärda filmer med drag-tema att fira in Stockholm Pride-veckan med.
 
 

1. Drag Becomes Him (2015)

 
Fans av ”Ru Paul’s Drag Race” lär vara familjära med en av TV-programmets mest profilära och populära deltagare, Jinkx Monsoon. Jerick Hoffer, som hen egentligen heter, blev första deltagaren att vinna den prestigefyllda tävlingen två gånger (2013 och 2022). Dokumentären om dragstjärnan ger en intim inblick i deras liv, från en fattig arbetarklassfamilj i Oregon till en karriär som inkluderar musik, TV och Broadway.
 
 

2. Everybody’s Talking About Jamie (2021)

 
Efter flera populära år runtom i världen blev den brittiska musikalen, i sin tur baserad på en TV-dokumentär, långfilm med pompa och ståt. Den hjärtevärmande berättelsen om 16-åriga Jamie (imponerande debutanten Max Harwood) som vill bli dragartist erbjuder både ett gripande uppväxtdrama och sprudlande musikalnummer som hör temat till.
 
 

3. Får jag presentera min mamma herr Albin (1978)

 
Kanske mer känd under originaltiteln och musikalversionen ”La Cage aux Folles” och den amerikanska remaken ”The Birdcage” - har du inte sett det franska originalet, så är det på tiden. Komedin om ett gaypar tillika dragklubbsägare (Ugo Tognazzi, Michel Serrault) som försöker imponera på den enas sons konservativa svärföräldrar är hejdlöst rolig fars av bästa sort.
 
 

4. High Heels (1995)

 
En film som hamnat i skuggan av den liknande, mer hyllade ”Priscilla” och blivit något av ett hånat skämt är faktiskt den första mainstream-filmen i Hollywood att skildra drag queens. Det är inte bara en syn att se Patrick Swayze, Wesley Snipes och John Leguizamo i drag men feelgood-komedin har faktiskt en effektiv dos charm och humor som piggar upp.
 
 

5. Holiday Heart (2000)

 
En annan skådespelare man kanske inte heller hade väntat sig se i drag är Ving Rhames, mest känd som stenhårda gangsterbossen Marsellus Wallace i ”Pulp Fiction”. Men i den här TV-filmen fullkomligt strålar han i titelrollen, en drag queen i Chicago som lär känna en drogberoende, ensamstående mamma (Alfre Woodard, som Golden Globe-nominerades för rollen) och hennes dotter.
 
 

6. Jump, Darling (2020)

 
Rar, kanadensisk liten indie-film om en ung dragartist (Thomas Duplessie) som efter en uppbrott med pojkvännen flyr till landsbygden där hans mormor (Cloris Leachman) gör allt för undvika vårdhem trots dålig hälsa. Sevärd om inte minst för legendariska Oscarsvinnaren Leachman, mest känd från Mel Brooks komedier, i en av sina sista roller.
 
 

7. Kinky Boots (2005)

 
Innan de blev stjärnor i Hollywood så spelade Joel Edgerton och Chiwetel Ejiofor huvudrollerna i den här charmiga, brittiska komedin, senare en populär scenmusikal. Den verklighetsbaserade historien skildrar den desperate ägaren av en skofabrik (Edgerton) och dennes framgångsrika samarbete med dragartisten Lola (Ejiofor).
 
 

8. Paris is Burning (1990)

 
Den ultimata drag-filmen, en hyllad dokumentär som skildrar New Yorks ballroomkultur som senare blev kommersiellt känd via Madonna och nyligen TV-serien ”Pose”. Den här följer såväl latinos och svarta som homosexuella och transkvinnor under sena 1980-talet när de förenas på tävlingsgolvet i olika kategorier. En både roande och gripande skildring av en gemenskap som tröstade under en tid när många liv hotades av hiv och hatbrott.
 
 

9. Polyester (1981)

 
Tekniskt sett handlade inte John Waters kultfilm om drag generellt men huvudrollsinnehavaren Divine är fortfarande en av de mest ikoniska drag-stjärnorna. Här spelar hon en bedragen, ständigt utsatt hemmafru som tveklöst kan liknas vid ett härligt överdrivet drag-uppträdande. Hennes samtliga insatser i regissörens filmer, inklusive den ökända Trash-trilogin och ”Hairspray”, är lika sevärda dem. Även dokumentären ”I Am Divine” rekommenderas.
 
 

10. Priscilla - öknens drottning (1994)

 
Älskad, australiensisk kultfilm som även den blivit internationell scenmusikal. Road trip-film med hög feelgood-känsla när tre drag queens med buss åker genom Australiens outback och stöter på diverse byar och människor. Det är omöjligt att inte ryckas med när veteranen Terence Stamp tillsammans med Hugo Weaving och Guy Pearce (båda innan Hollywood ringde) i finalen uppträder till ABBA:s ”Mamma Mia”.
 
 

11. Stage Mother (2020)

 
Oscarsnominerade veteranen Jacki Weaver (”Animal Kingdom”, ”The Silver Linings Playbook”) spelar huvudrollen i den här söta, kanadensiska komedin om en konservativ kyrkokörledare som ärver en dragklubb av sin avlidna, homosexuella son. Roande och rörande om acceptans och kulturkrockar, med Lucy Liu i skön biroll.
 
 

12. Tucked (2018)

 
Finstämt, brittiskt drama med humoristiska undertoner om en döende drag queen (Derren Nesbitt) som inleder en vänskap med en yngre man samtidigt som han försöker lappa ihop relationen med sin dotter. En fröjd inte minst för 83-åriga veteranen Nesbitt (”Örnnästet”) som bevisar att heterosexuella skådespelare trovärdigt kan skildra queer-karaktärer på film.
 
Large da2f5f59fcca462aacabf3d84c288c07 wig
 

13. Wig (2019)

 
Generös dokumentär om drag som konstform generellt, med speciellt fokus på New York-festivalen Wigstock. En fräck men kärleksfull, historisk tillbakablick på drag-kulturens utveckling, från RuPaul och Lady Bunny på 1980-talets scener till Neil Patrick Harris uppträdande med ”Hedwig and the Angry Inch” på 2018 års Wigstock.
 
Vilka drag-filmer är dina favoriter?
| 30 juli 2023 12:00 |