Skribent

Alexander Dunerfors

11 april 2013 | 22:01

Filmen om John Hron behöver ditt stöd

Den gripande historien om 14-åringen som mördades av nynazister ska bli film.

Under 90-talet fanns hans namn på alla löpsedlar. Tonårskillen från Kungälv som föll offer för fyra unga nynazisters brutala våld. Snart tjugo år efter händelsen ska hans historia bli film.

Regissören Jon Pettersson var själv bara ett år yngre än John, och minns händelsen mycket väl:

- Jag blev själv så påverkad av den här historien så jag kände att jag ville göra en film om det. Samtidigt hoppas jag självklart att den kan påminna en massa om vår inneboende kraft och vår möjlighet till civilkurage, säger Jon Petterson till Sveriges Radio.

Enligt filmens officiella hemsida kommer man inte att fokusera på själva mordnatten:

"Vi får slå följe med John som är en rättframt ärlig person som står upp för andra och säger vad han tycker även om det innebär konflikter. Till stor del är filmen också en ungdomsfilm med en kärna av åtrå mellan John och hans fyra år äldre flickvän. Nakenbad vid midsommar, motorcykeldrömmar och träning inför kanot-SM finns med i bakgrunden då John lägger ner sitt liv för att rädda sin kompis från nynazisterna."

"John Hron" beskrivs som en historia om vänskap, kärlek och civilkurage. Den kommer att finansieras av crowdfunding och är du intresserad av att stödja filmprojektet, besök johnhronfilm.com för mer information.

Planen är att spela in redan i sommar.

| 11 april 2013 22:01 |