VENEDIG 2020

Skribent

MovieZine

28 juli 2020 | 12:40

Filmen om Greta Thunberg får världspremiär på Venedigs filmfestival

På en presskonferens i dag avslöjade Venedig filmfestival 2020 års officiella program. Två svenska filmer är uttagna till festivalen: Nathan Grossmans dokumentär "Greta" och kortfilmen "Nattåget" av Jerry Carlsson.
I augusti 2018 inleder 15-åriga Greta Thunberg sin skolstrejk för klimatet. Frågan hon ställer till vuxenvärlden: Om inte ni bryr er om min framtid på planeten, varför ska jag då bry mig om min framtid i skolan? Inom bara några månader växer hennes strejk till en världsomspännande rörelse.

Greta, en fåordig tonåring med Aspergers syndrom, är nu en världsberömd miljöaktivist. Teamet bakom dokumentärfilmen "Greta" har varit med sedan den där första dagen på Riksgatan då allt började.

– Det känns väldigt stort att få ha världspremiär i Venedig detta speciella år. Både för att det är en av världens mest inflytelserika filmfestivaler men också för att Venedig är en av de platser som kommer drabbas hårt om vi inte tar tag i klimatfrågan omedelbart, säger filmens regissör Nathan Grossman i ett pressmeddelande.
 
 
Även kortfilmen "Nattåget", med manus och regi av Jerry Carlsson, visas i Venedig och tävlar i festivalens kortfilmssektion Orizzonti. Filmen handlar om Oskar, som tar nattåget hem från Stockholm till Älvsbyn. På tåget ser han Ahmad och för första gången möter Oskar samma längtan och attraktion som han själv känner. Huvudrollerna spelas av nykomlingarna Erik Nilsson och Khalil Ben Gharbia.

– Det känns fantastiskt kul! Det är en ära och jag är otroligt glad över att filmen får ha sin världspremiär i Venedig. Ser fram emot att den ska få möta en publik! säger Jerry Carlsson.

Den 77:e internationella filmfestivalen i Venedig äger rum 2–12 september 2020.
| 28 juli 2020 12:40 |