Film

Skribent

Paul Dakwar

12 maj 2024 | 14:00

Riktiga spindlar, stora som en hand, matades med råttor i denna skräckklassiker

En remake av en älskad skräckklassiker är på gång. Moviezine gör därför ett återbesök hos den underskattade originalfilmen
Minns ni 90 talsklassickern "Arachnophobia" (“Imse vimse spindel” som den lämpligt nog heter på svenska)?
 
Filmen har kanske inte samma hushållsstatus som andra djur-relaterade skräckisar, som “Hajen” eller, för vissa av oss, den älskade B-skräckisen “Anaconda”, men den är minst lika underhållande och omtyckt.
 
Nyligen kom nyheten om att skräck-och-actionkungen James Wan bestämt sig att göra en remake av “Imse vimse, spindel”, och vi gör därför ett litet återbesök hos originalfilmen. 
 

Spindelepedemi

 
“Imse vimse spindel” är en tokig skräckkomedi från 1991 regisserad av Frank Marshall. Filmen följer läkaren Dr. Jennings (Jeff Daniels) som flyttar till en idyllisk småstad tillsammans med sin familj. Men deras fridfulla tillvaro störs när invånarna börjar dö av mystiska spindelbett.
 
Snart upptäcker Jennings att det finns en farlig spindelart med ett aggressivt beteende som hotar att sprida sig över hela samhället. Med hjälp av en excentrisk araknolog (kan det finnas att plugga till på yrekshögskolan, tro?), spelad av John Goodman, kämpar Jennings mot klockan för att stoppa spindlarna och rädda staden från undergång.
 
"Imse, vimse, spindel" lyckas balansera skräck, spänning och humor, och den har blivit en klassiker inom skräckkomedi-genren tack vare sin unika mix av skräck och komedi.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Inga spindlar skadades under filminspelningen

 
Kanske kommer det inte som en chock att riktiga djur har använts i filmer, men i dagens läge, där specialeffekter är substituter för det mesta, är det nog inte helt självklart. 
 
Under inspelningen av “Imse vimse spindel” var spindlarnas säkerhet av högsta prioritet. För scenen där John Goodman ska spraya en spindel med insektsmedel och sedan krossa den med sin stövel, vidtogs extrema åtgärder för att förhindra några olyckor för den lilla, åttabenta kompisen: en attrapp av spindeln sprejades först och sedan använde Goodman specialstövlar med urholkade sulor för att krossa den, vilket gjorde att spindeln bara krympte ihop inuti och väntade på nästa tagning. 
 
Varken Jeff Daniels eller John Goodman var heller inte särskilt rädda för spindlar. Hellre spindlar än ormar, om Daniels själv får bestämma. I en intervju med Screen Rant inför Daniels nya Netflix-serie “En riktig man”, delade han med sig om sina tankar om “Imse, vimse spindel” och den kommande remaken. 
 
— Ingen har egentligen frågat mig om den (James Wans remake), men jag tyckte om processen av att göra filmen. Jag är i alla fall glad att det var spindlar och inte ormar, för då hade jag fortfarande gått på terapi, säger Daniels till Screen Rant. 

Vidare berättar Daniels om hur det var att jobba med spindlarna. Enligt Daniels var den största spindeln lika stor som hans hand, och att den matades med råttor.
 
Har du sett kultklassikern "Imse vimse spindel"?
 
| 12 maj 2024 14:00 |