Film

Skribent

Alexander Kardelo

26 oktober 2023 | 10:00

Filmbolagets fråga fick Sofia Coppola att lämna "Den lilla sjöjungfrun"

Regissören bakom "Marie Antoinette" skulle göra en egen tolkning av sagan. Men ett studiomöte gjorde henne mållös.
I somras fick vi se Disneys "Den lilla sjöjungfrun" simma upp på biodukarna. Rob Marshall stod för regin, men sagofilmen blev dessvärre en besvikelse sett till intäkter.
 
Frågan är om det hade gått bättre för Sofia Coppola? För några år sedan var hon aktuell att regissera en egen, mörkare tolkning av H.C. Andersens berättelse för filmstudion Universal. Lite mer fria tyglar möjligen än hos Disney, som ju vill hålla sig nära sin animerade film.
 
Så vad hände? Coppola hoppade av projektet efter argument kring filmens budget, skriver IGN.
 
- Jag satt i ett styrelserum och någon snubbe frågade: "Vad ska få en 35-årig man till biografen?" Jag visste inte hur jag skulle svara. Jag var inte bekväm där. Jag kände mig naiv, jag kände mig plötsligt som karaktären i historien som är på fel plats, och det var en lustig parallell.
 
Sofia Coppola på filminspelning.
 
I en ny intervju med Rolling Stone berättar regissören bakom "Lost in Translation" och "Marie Antoinette" också om hur hon blev erbjuden en av "Twilight"-filmerna.
 
- Vi hade ett möte som inte ledde någonvart. Tidiga "Twilight" hade varit intressant, det skulle vara kul att få göra tonårsvampyr-romans. Men den sista filmen blev för märklig för mig. Babyn! Så konstig.
 
Coppola verkar trivas som bäst med egna projekt som inte är en del av någon franchise. Snart är hon tillbaka med filmen "Priscilla" som berättar om Elvis Presleys unga hustru. Den kan vi se på Stockholms filmfestival i november.
| 26 oktober 2023 10:00 |