Film

Skribent

Kim Nilsson

15 oktober 2010 | 11:30

Filmbolag protesterar mot 17-årsgräns för film

Relationsdramat "Blue Valentine" har hamnat mitt i ett censurbråk i USA. Filmen har fått den omtalade 17-årsgränsen vilket betyder att den får inte visas på de flesta biografer i landet.

Produktionsbolaget The Weinstein Company inleder nu en process där man tänker överklaga till den amerikanska censuren. "Blue Valentine" handlar om ett äkta par som spelas av Ryan Gosling och Michelle Williams och hur deras relation utmed tiden blir sämre och sämre.

I USA får de flesta filmer en åldersgräns som kallas för R (Restricted) vilket betyder att alla under 17 år måste ha med sig en myndig person för att se filmen. Men att som "Blue Valentine" få en NC-17 (No children under 17 allowed) är i amerikanska ögon lika med en porrfilm vilket gör att en stor del av landets biografkedjor vägrar att visa den. Anledningen till den höga åldersgränsen ska vara en extra emotionellt laddad sexscen. "Blue Valentine" har visats både i Cannes och i Sundance och kan vara en potentiell Oscarvinnare, skriver Variety.

| 15 oktober 2010 11:30 |