Film

Skribent

Andreas Samuelson

20 december 2022 | 19:00

Kindklapp, spottloska och rättegång: 5 skandaler som skakade om filmvärlden 2022

Vad är ett filmår utan bråk bakom kulisserna, i rättssalen eller till och med på galascenen? Vi ser tillbaka på några av de stormigaste filmskandalerna i år.
Lika fint som det är att höra hur trevligt och härligt filmstjärnor har det tillsammans på och utanför filminspelningar så är det nästan mer smaskigt att höra om skandalerna. Kanske är det skadeglädje att skådespelare som tjänar vår årslön på en dag har det lite kämpigt i vardagen? Oavsett så var 2022 års filmårs skandaler inte mindre saftigare än vanligt.
 
 

1. Kindklappen som ekade

 
Av alla Oscarsskandaler genom historien var detta en av de största - åtminstone gällande konsekvenser - på länge. Ekot rörde sociala medier såväl som offentliga och privata samtal där alla skulle ha en åsikt och försvara utvald parti i dramat. Och allt på grund av att superstjärnan Will Smith inte kunde hålla tillbaka vreden när Chris Rock på scen drog ett ”G.I. Jane”-skämt om Smiths hustru Jada Pinkett, vars hårbrist beror på en sjukdom. Det osmakliga skämtet fick Smith att rusa upp på scen och örfila en överraskad Rock, varpå Smith fortsatte att högljutt hota Rock med att sluta skämta om hans fru nere från publiken.
 
Smith vann senare en statyett samma kväll för ”King Richard” och bad Rock, juryn och andra om ursäkt i sitt tal - men skadan var redan skedd. Smith avsade sig från Oscarsjuryn och blev förbjuden att gå på galan kommande decennium. Fler ursäkter hivades ut medan kändisar, komiker och talkshow-värdar fortsatte att vädra sina åsikter om saken. Istället för att någonsin prata om denna händelse igen kan vi se på dokumentären ”Summer of Soul”, vars Oscarsvinst minuterna efter helt överskuggades.
 
 

2. Deppig rättegång

 
Sällan har två människors privatliv blivit sådant allmänt skvaller för folket när filmstjärnorna och ex-paret Johnny Depp och Amber Heards smutsiga tvätt vädrats inför hela världen. Heards tidigare anklagelse av misshandel kontrades med en rättegång om förtal av Depp och så var hela såpoperan igång. Mellan 11 april till 1 juni hölls rättegången som smakfullt nog livesändes så twitter-trollen kunde försvara sin favorit (majoritet Depp) och bespotta den de föraktade (majoritet Heard).
 
Domen blev i slutändan att båda parter dömdes för förtal med fördel Depp som påstod sig vara ett offer för cancel-kulturen innan han fick en hedersmedalj av Serbiens president Aleksandar Vučić, rollen som kung Ludvig XV av Frankrike i en fransk Netflix-film, giget som Diors nya reklamansikte och ska även regissera/producera en film om konstnären Amedeo Modigliani tillsammans med Al Pacino. Heard är folks allmänna favoritperson att bränna på bål.
 
 

3. En blixt från oklar himmel

 
”The Flash”-stjärnan Ezra Miller är knappast främmande för skandaler och konflikter och 2022 var inget undantag. Redan i mars arresterades hen på Hawaii för våldsamt beteende på en karaokebar och det dröjde bara tre veckor innan en andra arrest för ett nytt bråk där Miller bland annat ska ha kastat en stol som skadade en kvinna. Polisen uppgav senare att man fått in tiotal klagomål om skådespelarens beteende på ön.
 
I juni sökte föräldrarna till 18-åriga ursprungsbefolkningsaktivisten Tokata Iron Eyes besöksförbud mot Miller, som 23 år gammal ska ha inlett en relation med då 12-åriga Iron Eyes. Miller hånade rättens oförmåga att finna paret på sociala medier och ska även ha beskrivit sig själv som ursprungsbefolkningens Messiah. Senare samma månad tog en annan förälder ut besöksförbud mot skådespelaren efter att denne varit hotfull och uppträtt olämpligt mot mamman och hennes 12-åriga barn.
 
6 augusti försökte polisen hitta en mamma och hennes tre små barn som ska ha bott på Millers bondgård, efter anmälningar om att vapen och ammunition varit tillgängliga för barnen. Dagen efteråt (!) arresterades Miller för inbrott då hen ska ha tagit sig in i ett privat hem och stulit alkohol. Det hela rundades av en vecka senare då en representant för skådespelaren släppte ett uttalande där Miller bad om ursäkt för sitt beteende och att hen påbörjat behandling för sina ”komplexa svårigheter med mental hälsa”.
 
 

4. Oroväckande filminspelning

 
Under och inte minst efter inspelningen av Olivia Wildes andra långfilm som regissör fanns det tyvärr gott att oroa sig om. Först ersattes Shia LeBeouf av Harry Styles då Wilde sparkat den tidigare på grund av illa beteende, något LeBeouf förnekade med att han slutat självmant på grund av brist på möjlighet att repetera. Sedan gjorde Wilde slut med fästmannen Jason Sudeikis och blev kort därefter tillsammans med Styles.
 
Enligt rykten var stämningen mellan Wilde och huvudrollsinnehavaren Florence Pugh allt annat än systerlig. Det har pratats om skrikbråk och Pughs ogillande av relationen mellan Wilde och Styles på grund av Pughs fästman Zach Braffs nära vänskap med Sudeikis. Filmbolaget fick försöka medla och det slutade med att Pugh var närmast helt frånvarande när det kom till filmens promotion och premiärer.
 
Dramat fick sitt klimax på Venedigs filmfestival där man uppfattade att Style spottade i handen på motspelaren Chris Pine.
 
 

5. Blondiner har inte roligare

 
Många hoppades att när man äntligen skulle göra en påkostad Hollywood-biopic om filmvärldens mest ikoniska blondin, Marilyn Monroe, så skulle det göras med kärlek och glädje. Men i händerna på australienska regissören Andrew Dominik (”Mordet på Jesse James av ynkryggen Robert Ford”, ”Killing Them Softly”) blev det betydligt mörkare än vad man väntat sig och redan i casting-stadiet höjdes kritiska röster.
 
Även om ingen tvivlade på Ana de Armas talang så menade många att hennes kubansk-spanska rötter - och accent - gjorde henne som ett olämpligt val för rollen. Men i slutändan var det ändå hennes rollprestation som undkom den värsta kritiken när filmen väl släpptes.
 
Först kom det fram att filmen fått barnförbjudna åldersgränsen NC-17 (den första streaming-filmen med denna stämpel), som ofta begränsas till extremt våldsamma eller sexuella filmer. Oro att det gällde även ”Blonde” bekräftades snart då filmen innehöll grova scener av sex och våld, inklusive våldtäkt och även kontroversiella skildringar av missfall och abort, som tolkades som anti-abort. I övrigt delade filmen kritikerna men de som fann den exploitativ, sexistisk och avhumaniserande överröstade andra mer positivt inställda.
 
Vilka filmskandaler minns du bäst från 2022?
| 20 december 2022 19:00 |