Film

Skribent

Oskar Möller

8 oktober 2021 | 15:00

Filmälskarna får kultsöndagar på klassiska biografen Park

Har du saknat den klassiska gamla biokänslan? Då kan biosöndagarna på Park i Stockholm vara räddningen för dig!
Stockholmsbiografen Park har nyligen startat söndagbio för att samla stadens filmentusiaster i en klassisk, mysig biomiljö.  Här kan filmälskarna insupa cineastisk atmosfär och uppleva film tillsammans som man gjorde förr. Satsningen äger rum vid tre olika tider på söndag eftermiddag och har varsitt tema.
 
Kultfilmer + Brillopizza äger rum tidiga förmiddagar och som namnet antyder innebär de att publiken får njuta av såväl klassiska rullar som mumsa loss på pizza. Lite senare kör man på svenskt med temat Svenska klassiker och ny svensk film innan filmdagen kingar av med Magiska filmkvällar där fantasin får fritt spelrum med lite magisk realism som blandas med Stockholms skymningsljus.
 
 
 
När Park invigdes 1941 sägs neonskylten ha varit en av Europas största. Även idag ståtar Park med en av de finaste exemplen på neonskyltar vi har i landet. Lokalerna har under flera årtionden hyrts till olika events - konferenser och konserter och till filmvisningar  under särskilda tillfällen, exempelvis filmestivaler.
 
Men nu får alltså den klassiska biografen åter ståta med regelrätta filmvisningar varje söndag tack vare initiativtagaren till filmsöndagarna, Johan Hallström. Hallström har en bakgrund inom skådespeleri men jobbar numer som filmsättare på Park och hyser en lysande stark passion för den anrika bion:
 
- Det är en drömmig plats och en fantastisk fin biograf, skriver han i ett uttalande till MovieZine.
 
Large c35e73b8debdabc08355191fa05422ca grand 20budapest 20hotel 202
 
Parks söndagsbio har redan hunnit bjuda publiken på visningar av David Lynch  "Mulholland Drive" och Coppolas  "Apocalypse Now: the Final Cut".
 
Denna söndag kommer turen till den visuella indiemästaren Wes Anderson och hans mysfilm  "The Grand Budapest Hotel" Den svenska film som visas är  Ninja Thyrbergs "Pleasure" och på kvällen kan publiken chockas och förföras av franska dieseldoftande råa och sexiga "Titane".  Kommande vecka (17/10) är kultrullen Rob Reiners rockfilmsklassiker "Spinal Tap"
 
Missa inte Biograf Parks trefaldiga söndagssatsning på biofilm!
| 8 oktober 2021 15:00 |