CANNES 2018

Skribent

Alexander Kardelo

12 maj 2018 | 15:00

Film i Väst presenterar 5 nya filmer i Cannes

Mikael Håfström berättar om Thomas Quick, och Joel Kinnaman filmar med Ari Folman. Idag presenterades fem nya filmprojekt som fått svensk finansiering.
Under den årliga presslunchen i Cannes presenterade Film i Väst fem nya samproduktioner, som kommer att spelas in under året. Bland annat ska Jonas Gardells "En komikers uppväxt" filmas på nytt, och David Dencik tar sig an rollen som seriemördaren Thomas Quick.
 
"Horse Boy" av Ari Folman

Regissören bakom "Waltz with Bashir" och "The Congress" gör ett familjedrama baserat på sanna händelser. I huvudrollerna syns Joel Kinnaman och Léa Seydoux.

- Det är en otrolig och inspirerande berättelse om ett ungt par med en autistisk sexåring. Vad förväntas av en familj? Pappan, som spelas av Joel, ger upp hela sitt liv för att ta hand om barnet. De inser att sonen fungerar bättre med hästar. Han tar det desperata steget att åka till Mongoliet där de hört att en shaman kan hjälpa dem. Men de missbedömer årstiden, och måste färdas på hästrygg genom en jobbig vinter.

Filmen bygger på verkliga händelser som skildras av Rupert Isaacson i en bok.

- I en värld av superhjältar är han den riktige superhjälten. Om man rankar folk på hur mycket hopp de inger andra, hamnar han högt på listan. Efter Ruperts bok har man börjat med hästterapi för autistiska barn i många länder runt om i världen, berättar Folman.
 
"Quick" av Mikael Håfström
 
Mikael Håfström regisserar David Dencik, Jonas Karlsson och Alba August i en film om Thomas Quick. Håfström, som jobbat utanför Sverige i femton år, berättar att såg fram emot att filma på sitt modersmål igen.

- Jag letade efter ett projekt som skulle vara värt det. Det här är en historia om en seriemördare som inte var det, om det svenska samhället, och om en märklig vänskap mellan Quick och en journalist. Den handlar om ensamhet, sorg och offer. Med allt det i åtanke lät det som ett bra projekt för mig, det är ämnen jag gillar att utforska.

- Det är också en journalist-thriller, och i Sverige har det inte gjorts många såna. Det är en historia som varje svensk har en relation till, men jag har upptäckt att många kanske inte vet vad som egentligen hände eller vad som är sant. Det kan bli en väckarklocka för svenskarna, och en fantastisk berättelse för världens publik.
 
 
"En komikers uppväxt" av Rojda Sekersöz
 
Hennes regidebut "Dröm vidare" blev hyllat för ett äkta och känslosamt porträtt av unga kvinnor i förorten. Nu ska Rojda Sekersöz filma Jonas Gardells självbiografiska roman "En komikers uppväxt".

- Jag läste först boken när jag var tretton år. Vi tvingades till det i skolan. Jag gillade den och blev berörd. När jag sedan hörde att de ville göra en filmatisering, läste jag om den. Jag blev åter berörd och kände att den har en viktig story, som fortfarande är relevant. Jonas är bra på att skriva och han respekterar känslor, han tar sina karaktärer på allvar. Det lockade mig till projektet.
 
"Sea Fever" av Neasa Hardiman
 
Den irländska regissören har bland annat gjort avsnitt av tv-serier som "Jessica Jones" och "Happy Valley". Hon beskriver "Sea Lever" som en karaktärsdragen, multinationell thriller med science fiction-inslag.

- Historien utspelar sig på en trålare utanför Irlands kust. Vi följer en marinbiolog som kämpar för att rädda besättningens liv, när trålaren stöter på något okänt. Tanken är att göra något filmiskt, ett rikt tema, och se på frågan om outsiders och strävan efter att connecta med andra människor. Vi har sju karaktärer som kan utforska komplexa relationer, och som under press avslöjar flera lager.

- De här trålarna är så små, och där jobbar folk av alla nationaliteter. Svenskar, danskar, irländare, islänningar och syrier... De skapar ett multinationellt samhälle. Det är något vackert, i en värld där vi vill stänga in oss och inte släppa in andra.
 
"Daniel" av Niels Arden Oplev
 
- Danska filmen "Daniel" bygger på en välskriven bok av en dansk journalist. Han har rest till Syrien för att porträttera en familj som ännu inte drabbats av kriget. Men han kommer vid fel tidpunkt, och blir kidnappad av talibanerna. Det handlar om vad sm händer under månaderna i fångenskap, och om hans familj som tar hjälp av världens bäste förhandlare och försöker samla in pengar för att rädda honom, berättar Oplev som blivit mest känd för "Män som hatar kvinnor".
| 12 maj 2018 15:00 |