Film

Skribent

Alexander Kardelo

2 april 2024 | 21:00

Filip och Fredriks feelgood-framgång: Den största svenska dokumentären på 45 år

Publiken vallfärdar för att se "Den sista resan" på bio.
Kan en dokumentärfilm om en pensionär i Frankrike verkligen bli en biosuccé? Jodå - "Den sista resan" visar fortsatt starka siffror även efter en månad på biodukarna.
 
Filip och Fredriks nya film hyllades av kritikerna inför premiären (med toppbetyg på MovieZine!) och har blivit en fenomenal framgång även hos publiken under mars månad. De totala besökssiffrorna ligger idag på 237 912 sålda biljetter. Det innebär faktiskt att en milstolpe är nära. Filmen är nu nära att gå om "Palme" (2012), som är 2000-talets hittills mest sedda svenska dokumentärfilm på bio med 242 000 besök.
 
TV-duon Filip Hammar och Fredrik Wikingsson har gjort årets största svenska biosuccé.
 
Man får gå tillbaka hela vägen till 1979 för att hitta en svensk dokumentär som lockat större publik. Då var det "Ett anständigt liv" som lockade 315 000 svenskar till biograferna. Har "Den sista resan" tillräckligt med bensin i tanken för att köra om även Stefan Jarls Guldbaggevinnare? Det återstår att se.
 
Filip Hammar och Fredrik Wikingssons "Den sista resan" följer radarparet under en resa till Frankrike, där målet är att få den förstnämndes far - Lars Hammar - ut ur en depression. I en intervju med MovieZine berättade Filip att han hoppas filmen ska väcka tankar hos publiken:
 
- Om folk ser den här filmen och hör av sig till dem som betyder något... Vissa har ju inte bra relationer till sina föräldrar, men det kanske finns andra som betyder mycket, som kanske är äldre. Så jag hoppas filmen påminner om att det aldrig är dåligt investerad tid att hänga med dem man älskar. 
 
Lars Hammar med hustrun Tiina: filmårets otippade hjältar.
 

3 anledningar till att "Den sista resan" blivit en otippad biosuccé

 
1. En film för den mogna publiken:
Jag säger inte att "Den sista resan" har enbart 60-plussare som målgrupp. Det är en film som enar generationer och underhåller gammal som ung. Men där "Dune 2" och "Godzilla x Kong" drar mot en yngre publik, hittar filmälskare av en viss ålder sällan något i bioutbudet. Det här verkar vara filmen som lockar ut Agneta, 57, i Värnamo och Lennart, 78, från Eslöv - medelsvenssons som ser i snitt 1,1 biofilm om året.
 
2. Filip och Fredrik är populärare än du tror:
TV-duon har i mer än 20 år slipat på sin folkkära profil. Med humor, nördighet och mycket värme har de två vännerna blivit vassa programledare och gjort Kanal 5-cheferna mycket rika och nöjda, senast med "På spåret"-kopian "Alla mot alla". Att de är citatmaskiner som bjöd på generöst med intervjuer inför biopremiären skadar förstås inte. Att få uppleva deras sköna samspel i en fullsatt salong har visat sig locka fansen.
 
3. Stark word-of-mouth:
Kritikernas höga betyg räcker en bit. Men det som egentligen betyder något är rekommendationer från vänner, kollegor och familj. Och saken är den att "Den sista resan" som film är svår att tycka illa om. Den lämnar precis alla med ett stort leende och varma känslor i magen. Filmens kärna, en kärleksförklaring från barn till föräldrar på ålderns höst, är en bitterljuv påminnelse om att ta vara på den tid man har tillsammans.
 
| 2 april 2024 21:00 |