Skribent

EvaEpic

31 januari 2012 | 11:01

Filip Hammar: "Viktigt att vi gör det här"

Igår kom det ut att Filip och Fredrik ska kommentera Oscarsgalan för andra året i rad, och det gick inte hem hos alla. Vi ställde därför lite frågor till den ena halvan.

MovieZine frågar Filip Hammar om hur han ser på den kritik de fick efter förra årets gala och varför de kommer att kommentera Oscarsgalan den ännu en gång.

Förra året upprörde ni i princip hela filmsverige, hur reagerade ni på den hårda kritiken?

– Vad är Filmsverige – finns det ett sådant? De som har årskortet på Cinemateket? Recensenterna på DN? Självklart gillade vi att Filmsverige, vad nu det är, hickade till. Det ligger i vår arbetsbeskrivning att då och då rita om kartan. Slutar vi med det kan vi lika gärna lägga ner TV-karriären och ägna dagarna åt att se "Annie Hall" på Cinemateket.

Varför tror ni att folk tar så illa vid sig och blir upprörda över era kommentarer?

– Jag vet inte hur upprörda folk blir egentligen. Tror att folk gillar att hålla med när någon börjar kritisera. Om folk tycker att det är fel att vi pratar under sömniga musiknummer eller konstaterar att det inte var "nåt kanonår för In Memoriam", då är tiden ur led och jag blir allt mer övertygad om hur viktigt det är att vi gör det här. Vi skulle ju aldrig prata under ett episkt tacktal. Vi vill också höra vartenda ord.

Hur kommer det sig att ni kommenterar årets gala?

- Vi älskar Oscarsgalan, men den brukar bli rätt seg och det är sällan förväntningarna korresponderar med verkligheten. Därför behövs vi, med våra skarpa ögon och öron. Vi skapar perspektiv medan Elton John sjunger ännu ett ledmotiv från nån ljummen Pixar-film.

Vad tycker ni EGENTLIGEN om Hollywood och Oscarsgalan?

– Tycker att det är omöjligt att generalisera. En hel del i Hollywood är suveränt annat är bedrövligt, som "The Descendents" till exempel. Den filmen borde aldrig ha gjorts.

Hur har ni förberett er för årets gala? Kommer ni köra på hårdare?

– Jag ska försöka hinna se alla filmer. Det räcker, om man dessutom har tillgång till en dator under sändningen.

| 31 januari 2012 11:01 |