Film

Skribent

Carl Adam Anderberg

13 maj 2016 | 15:30

Filip & Fredrik gör film av sin bok "Tårtgeneralen"

Den verklighetsbaserade historien om mannen som ville göra världens längsta smörgåstårta ska bli spelfilm.
De folkkära programledarna Filip Hammar och Fredrik Wikingsson ska regidebutera med en filmatisering av "Tårtgeneralen", och de ska även skriva manus till filmen som baseras på deras egna bok som släpptes 2009. Förra året stod duon för den hyllade dokumentären "Trevligt folk", som handlade om det somaliska bandylandslaget och deras resa mot VM i Sibirien, men då regisserade Anders Helgeson och Karin af Klintberg.

"Tårtgeneralen" handlar om en mans önskan om att sätta "Sveriges tråkigaste stad", Köping, på kartan genom att göra världens längsta smörgåstårta. Robert Gustafsson ska spela huvudrollen.

Filip och Fredrik säger så här om projektet:

- Vi har alltid intresserat oss för excentriker i samhällets periferi. De trummar på i det tysta och plötsligt händer någonting. Eller så händer inget alls. "Tårtgeneralen" är en varm, kanske bedårande hyllning till människor som gör saker.Så här lyder den officiella handlingsbeskrivningen:

"I november 1984 utser tv-programmet Rekord-Magazinet Köping till Sveriges tråkigaste stad.

Medan bygden lamslås och ett helt land skrattar bestämmer sig Hasse Pettersson (Robert Gustafsson) – nyinflyttad, skuldsatt, möjligen alkoholiserad – för att motbevisa "Stockholmsjävlarna" genom att bygga världens längsta smörgåstårta. Det blir upptakten till en serie befängda händelser. Men den här dråpliga berättelsen som är hämtad ur verkligheten, handlar också om allt det som sjuder under ytan i vilken liten svensk stad som helst. Framförallt handlar det om en man, hans smörgåstårta och om ett annat slags livsverk."

"Tårtgeneralen" får förutom stöd av SF även ett 8 miljoner kronor stort bidrag av Svenska Filminstitutet. Planerad premiär blir under år 2017.
| 13 maj 2016 15:30 |