Serie

Skribent

Annika Andersson

15 mars 2019 | 17:00

5 tankar från Ricky Gervais om ”After Life”

Vad är nästan lika roligt som att se en sitcom av och med Ricky Gervais? Jo, att höra honom kommentera serien. MovieZine fanns på plats för att rapportera vad han hade att säga om saken.
Inför ”After Life”-släppet på Netflix förra helgen fanns Ricky Gervais, som författat manus och spelar huvudrollen, på plats under en förhandsvisning i New York för att svara på frågor. Serien har ju till skillnad från hans tidigare komedier ”The Office” och ”Extras” en allvarsam grundton, då den handlar om att förlora sin cancersjuka livspartner. Här är fem kommentar som förklarar varför.

Om resan från humor till dramatisk komedi:

- Folk är fortfarande förvånade när de säger ”oj, den här har hjärta”, för de minns Golden Globes där jag var lite småelak, men jag har alltid haft hjärta. Man kan faktiskt ha hjärta och ändå förarga andra skådisar (skratt). Det gör en inte till en dålig person.

Om hur man tar sig an tabubelagda ämnen:

- Ingen harm kommer från att diskutera tabun, det gör jag hela tiden. Jag vill ta publiken till platser de inte varit på förut. Folk blir oroade och tycker att ”oj men det där kan du inte skämta om”. Varför inte? Du pratar ju om det i din lilla värld! Menar du då att man inte kan prata om det på TV, bara för att någon främling kanske inte skulle hålla med? Det är ju galenskap! Det antyder ju att människor är idioter. Vilket de är (skratt).
 
 
Om att säga vad man tänker utan filter:

- Som publik älskar vi när Tony säger vad han tänker, eftersom vi själva trycker bort sådana impulser. Vi tänker ”Åh, jag önskar att jag kunde säga sådär ibland”. Men serien är också uppbyggd på essensen av vad komedier består av. Sitcoms är uppbyggda runt en alldaglig person som försöker göra något de inte har kapacitet nog att klara av. Det är det som är roligt. Tony kan inte bli en psykopat, eftersom han inte är det. Vi skrattar åt hans ilska och frustration när han försöker vara ”bad-ass” för i själva verket är han ju bara emotionellt sårad.

Om att ge svar på tal i efterhand via TV:

- Själv så tänker jag också saker jag skulle vilja säga, men inte gör. Restaurangscenen till exempel, där Tony vill beställa fisk och bönor men inte får det eftersom det är från barnmenyn, kommer från en verklig händelse. Istället för att protestera valde jag en ostmacka. Men nu, 25 år senare... (Skratt). Det är ju det vi gör – skapar våra egna bovar och hjältar, så man kan rätta till samhället och ge situationerna ett rättvisare resultat.

Om hur man skriver manus:

- Att sitta på ett flygplan och dricka tre glas champagne på hög altitud får en att tänka annorlunda. Sen kan man sätta ihop tankarna till ett manus.
 
 
”After Life” finns att streama på Netflix.
| 15 mars 2019 17:00 |