Skribent

Patrik Jonsson

3 april 2014 | 21:01

Fem skräckexempel på TV-reboots

I filmens värld fullständigt kryllar det av remakes och för några år sedan började även uttrycket reboots på att verkligen finna sin plats i återvinningsfabriken. Det var väl egentligen bara en tidsfråga innan de även skulle ta sig till TV-serievärlden på allvar, här nedan ska vi därför ta oss en titt på fem rejäla stolpskott till just TV-reboots.

Personligen tycker jag hela det här är lite "same shit, different name" där uttrycket reboot mest började användas för att ordet remake helt enkelt börjde klinga illa. Okej, det finns en liten skillnad men den skillnaden är minimal, en omstöpning är en omstöpning, därför tycker jag att en remake är en remake och inget annat. Nu ska jag dock inte sitta här och påstå att samtliga reboots har varit dåliga, varken i filmvärlden eller i TV-serievärlden, däremot tycker jag att de flesta av dem har varit usla eller i bästa fall så har de känts fullständigt meningslösa och onödiga.

På senare tid har de poppat upp som elakartade hemorrojder; "Hawaii Five-0", "Melrose Place" och nu senast "Ironside" som mycket riktigt inte blev långlivad. "Dallas" är väl en av de mest kända och helt klart även en av de mest framgångsrika, jag tycker dock ändå inte att den behövs. De hade lika gärna kunnat gjort en serie om en annan oljefamilj, men att rida på den gamla framgångens titlar är verkligen något TV & filmbolagspamparna gillar, hoppla, hoppla!

Naturligtvis (dessvärre) är fler reboots på ingående och lika självklart är det att absolut ingenting längre är heligt; "Hulken", "Remington Steele", "Helgonet", "Charmed" ja till och med den gamla vinpimplarsåpan "Falcon Crest" är bara några exempel på gammal möglig skåpmat som ska plockas fram och serveras på bästa sändningstid framöver. Återigen, detta är inget nytt fenomen, reboots (remakes) har funnits sedan en lång tid tillbaka, det är dock på senare tid de börjat befläckat TV-tablåerna på allvar. Detta ser jag som ett riktigt bakslag för TV-branschen, en bransch som tidigare i alla fall varit hyggligt besparad på dessa otyg. Måtte inte idéerna tagit helt slut även där? Nåväl, här är fem exempel på hur illa det kan gå;

"Get Smart" (1995)

Denna "komedi"serie var alltså baserad på Mel Brooks gamla bejublade långkörare från 1965. Även en film med Steve Carell gjordes 2008. Föga förvånande blev ingadera några större succéer, speciellt inte TV-serien med Andy Dick i huvudrollen. Sju riktigt urusla avsnitt blev det innan man var, ursäkta uttrycket, smarta nog att avliva bedrövelsen. Mel Brooks ska även varit med på ett hörn i manusarbetet med den nya serien, detta tar jag dock med en stor nypa salt. Kan tänka mig att han var precis lika mycket inblandad i 1995-års "Get Smart" som Steven Spielberg var inblandad i "Terra Nova". Jag vägrar tro annat, usch, nu går vi vidare.

"Knight Rider" (2008)

Originalet till denna känner nog de flesta av er till, en mer eller mindre kultförklarad serie från 1982 vilken blev den gamle "skönsjungande" David Hassellhoffs stora genombrott. Naturligtvis skulle man även vara inne och pilla på denna och då man börjar röra runt i skit börjar det onekligen på att lukta illa. Stank gjorde det också, rejält. Nyversionen utspelade sig 25 år efter originalet och hade istället Justin Bruening i huvudrollen som Mike Tracer. Stackars Val Kilmer, åtminstone hans stämma, fick också vara med och skämma ut sig, han gjorde nämligen rösten till bilen K.I.T.T. Det hela fungerade väl "sådär". Jag är fortfarande förundrad över hur den kunde överleva i hela sjutton avsnitt innan man skickade både bil, cast, manus och utförande till närmsta soptipp/bilskrot.

"Payne"/"Amandas" (1999 & 1983)

Dessa tu kanske inte många av er kände till? Ska jag vara helt ärlig hade jag inte full koll själv heller, men jag valde att ta med dessa på grund av serien de baserades på, bara tanken är en ren hädelse utan dess like. "Payne" och "Amandas" är nämligen två rejält misslyckade amerikanska försök att reboota självaste "Pang i Bygget" ("Fawlty Towers"). Storbrittaniens bästa och roligaste serie någonsin! Fråga nummer 1; Hur f-n tänkte de här? och fråga nummer 2; Behöver jag egentligen säga mer? Inte nog med detta, det ska även ha gjorts ett tredje försök och den desperationen hette "Chateau Snavely", lyckligtvis blev det dock inte mer än ett pilotavsnitt av denna. Nu kommer dock orostyngda fråga nummer 3; Kommer de att göra ytterligare försök?! Hemska tanke.

"Charlies Angels" (2011)

Den här har jag hackat på förr, men jag gör det så gärna igen. Jag kan inte nog understryka hur mycket jag avskyr denna smörja och då var jag inte ens en stor fanatiker av originalet från 1976. Då man sitter och rebootar gamla serier från 60, 70 samt 80-talet måste man väl ha ändå klart för sig att serier som fungerade då inte kommer att fungera lika bra nu? Tydligen inte och detta gäller nästan samtliga reboots på denna lista. "Charlies Angels" anno 2011 var så lökig, förlegad, löjlig, tramsig och flamsig att den knappt saknar motstycke. Man måste ju gå in och modernisera lite, få den att passa in i tiden och inte bara plagiera rätt av och tro att det fortfarande ska fungera, ibland undrar man vad det är för folk som sitter och godkänner sådant här? Det skulle bli tretton avsnitt, man skickade dock tillbaka änglarna till helvete redan efter åtta. Vad som hände med Charlie har jag ingen aning om, han ringer dock inte längre...P.S. Jag avskyr även filmerna.

"V" (2009)

Här kommer ännu en hädelse och denna är dessutom mycket personlig. Jag var nämligen en av dem som slaviskt följde originalserien på 80-talet och den var helt klart inte lik någonting annat då den kom. Många skulle säkerligen kalla den för både larvig och billig ifall man såg den nu, men då var den definitivt den hetaste serien av dem alla. Effekter åldras, men charmen finns alltid kvar. Varför man då ska försöka återskapa charmen i en ny serie på samma tema då man kan se om den gamla serien är för mig helt ofattbart? Är väl inget charmigt med det? Snarare motbjudande. Charmen var mycket riktigt också borta, karaktärerna var rena skämt i jämförelse med 80-talet "V":s underbara karaktärsgalleri och det manus de rapade ur sig 2009 var så ihåligt, tråkigt och framförallt ointressant att vilken V-ödla som helst omedelbart skulle lämna denna planet omedelbart. Problemet löst liksom. "V" som i Vad f-n?!

Detta var som sagt några skräckexempel och tyvärr finns det långt fler av sådana än av trevliga överraskningar. Jag ser dock, trots denna avsky, fram mot "24-Live Another Day". Kalla mig dubbelmoralisk, men jag tror stenhårt på den. Det finns alltid något som går mot strömmen, även i remake/reboot-träsket, man får liksom ha det i åtanke. Om inte för annat så för att försöka sprida lite ljus på det hela.

Här är "några" till gigantiska rebootsfloppar; "The Love Boat: The Next Wave", "Ironside", "Wonderwoman", "Coupling", "Bionic Woman", "Melrose Place", "Kojak", "Cupid", "Beauty and the Beast", "L.A Dragnet", "Mockingbird Lane", "Perry Mason", "Ponderosa", "Prime Suspect", "Rockford Files" m.fl. m.fl. m.fl.

Vilka reboots tycker ni själva att har varit, eller är, de absolut värsta och vilka vill ni rentav plocka fram och berömma? Kommentera gärna nedan.

| 3 april 2014 21:01 |