Film

Skribent

Miriam Sposito

16 juli 2018 | 18:00

Fem sevärda dokumentärer om köttindustrin

Dessa dokumentärer kommer få dig att tänka en extra gång över hur du lever ditt liv, vare sig det handlar om vad du äter, har på dig eller vilket fotavtryck du vill lämna efter dig.
Det finns ingen tvekan om att vegantrenden har blivit väldigt populär de senaste åren. Om det har att göra med sociala mediers stora framfart, alla de dokumentärer som visar vad som händer bakom slakthusens stängda dörrar eller att det har kommit så många olika substitut till kött kanske är svårt att svara på. Men något som är säkert är att det är en positiv trend och att allt fler har blivit mer medvetna om köttkonsumtionen och dess konsekvenser. I denna lista tipsar jag om fem dokumentärer som fick mig att bli mer medveten om köttindustrin och inte bara för att ”det är synd om djuren”, utan också i andra aspekter som fokuserar på miljön, hälsan, nöjesindustrin och klädindustrin.
 

Cowspiracy - The Sustainability Secret (2014)

 
Eec780ba5c9859ac5a517b39e2d21bea cowspiracy
 
Denna dokumentär kom ut 2014 och var ganska aktuell just då, men den är fortfarande väldigt informerande och viktig. Den fokuserar mycket på miljön och konsekvenserna som kött- och mejerikonsumtionen bidrar till och ifrågasätter även miljöorganisationers val att inte rapportera mer om de negativa hälso- och miljöeffekterna av kött- och mejerikonsumtion.

Det jag tycker om med ”Cowspiracy” och som jag tror är en viktig del i filmen är att den är väldigt saklig och det får en att verkligen tänka efter. Det är mycket fakta som presenteras men det är samtidigt inte svårt att förstå och det blir inte en tråkig ”undervisningsfilm”. Man kan tro att dokumentärer som handlar om kött och mejeri-konsumtion ska spela på tittarens känslor och visa skräckscener inifrån slakteriet som får magen att vrida sig och ögonen att blicka åt ett annat håll. Men det ”Cowspiracy” levererar är fakta som inte går att blunda för.
 

Food, Inc. (2008)

 
Eec780ba5c9859ac5a517b39e2d21bea food inc
En dokumentär som har några år på nacken och som egentligen inte bara handlar om köttindustrin utan om maten i våra matbutiker och matindustrins mörka sanning. Men jag tycker ändå den platsar på denna lista då den tar upp mycket om djurhållning och hur man behandlar, kor, grisar och kycklingar. En annan viktig del som ”Food, Inc.” tar upp, som man tyvärr inte får se i jättemånga liknande dokumentärer, är människorna som jobbar åt dessa stora företag. Låga löner och enformiga arbetsuppgifter, och man får känslan av att dessa människor inte behandlas med så mycket mer respekt än djuren de jobbar med. ”Food, Inc.” avslöjar de skrämmande sanningar som matindustrin helst inte pratar om.
 

Earthlings (2005)

 
Eec780ba5c9859ac5a517b39e2d21bea earthlings
Den här dokumentären är till skillnad från de två tidigare nämnda, mycket mer fokuserad på djuren än på miljön. Inte minst har den ett helt annat stilgrepp. Den handlar om djuren på vår planet och hur vi människor inte behandlar eller ser djuren som våra jämlikar. Dokumentären visar väldigt grova och starka bilder och varnas för känsliga tittare, även om det gjorde ont i hjärtat att se denna dokumentär, är den så otroligt viktig, då man få se den brutala verklighet många djur tvingas leva i. ”Earthlings” visar många olika situationer där djur är födda för människans skull, för handlar det inte om att äta dem, så handlar det om människans brutala missbruk av djur inom klädindustrin, nöjesindustrin och inom forskingsyfte.

Att vi människor inte behandlar djuren som våra jämlikar är något ”Earthlings” tar upp tidigt. Och som det ser ut på många olika håll i samhället så tar dokumentären upp det faktum att vi människor tror oss ha en större rätt att vara på denna jord än vad djuren har. Precis som med andra orättvisor i samhället, när en grupp människor tror sig ha mer rätt att finnas än en annan grupp. En väldigt intressant jämförelse som inte tas upp lika mycket i andra dokumentärer.
 

Live and let live (2013)

 
Eec780ba5c9859ac5a517b39e2d21bea liveandletlive
Den här dokumentären skiljer sig lite från de andra då den är väldigt faktabaserad och nästan bara utgörs av intervjuer. ”Live and let live” fokuserar på veganism och man får höra olika intervjupersoners berättelser om varför de valde att bli veganer och hur köttet påverkar vår värld. Jag tycker att den har ett litet långsammare tempo än de andra dokumentärerna och istället för att nå fram med känslor via bilder och filmer av stackars djur eller flashig grafik, så är den mer faktabaserad och argumenterande för veganism i form av intervjuer. De tidigare nämnda dokumentärerna har inte en lika tydlig vinkel och uppmaningar om att bli vegan (även om det går att urskilja det mellan raderna), medan denna verkligen fokuserar på att ”propagera” för veganismen. Ett intressant fokus som jag tycker denna dokumentär har är att den tar upp historian bakom ordet vegan och veganismen i sig. Något som kanske inte många vet om och som hamnar i skuggan bakom alla hårda slag köttindustrin får i de flesta dokumentärer.
 

Vegan 2017 (2017)

 
Eec780ba5c9859ac5a517b39e2d21bea vegan2017
När många dokumentärer fokuserar på hur illa det ser ut i dagens samhälle när det gäller köttindustrin och djurhållningen, så fokuserar denna på vad som faktiskt förbättras och att människors syn på djurhållning håller på att förändras. ”Vegan 2017” tar upp händelser inom vegan-rörelsen, både bra och dåliga, som hände under året 2017. Det kan vara en ganska skön brytning mot de annars så tunga dokumentärer som avslöjar hemskhet på hemskhet. Även fast ”Vegan 2017” tar upp allvarliga händelser så blir man glad av att få se att synsättet håller på att förändras. Den är runt 45 minuter vilket jag tycker kan vara en bra skillnad från andra dokumentärer som är betydligt längre, dels för att det kan få fler människor att orka se på den och man får med den allra viktigaste informationen på de 45 minuterna.
 
"Vegan 2017" går att streama på Youtube. 
 
Har du sett några av dessa dokumentärer?
| 16 juli 2018 18:00 |