Serie

Skribent

Patrik Jonsson

22 januari 2015 | 18:00

Fem saker "Banshee" gör helt rätt

Ett par avsnitt in i den tredje säsongen av den våldsamma och minst lika actionfyllda serien "Banshee" kan man börja fastslå några detaljer.
Eller fastslå och fastslå, det återstår naturligtvis fortfarande en hel drös med avsnitt av den pågående säsongen, jag väljer helt sonika att säga ana vissa tendenser istället. Dessa tendenser sorterar sig, åtminstone i mina ögon, till den positiva skaran. Då den första säsongen av serien drog igång för ett par år sedan var jag, som säkert några av er där ute redan vet, ganska skeptiskt inställd till det hela. Karaktärerna kändes ihåliga och ointressanta, manuset svek i ungefär vartannat avsnitt och hela formatet framstod som rätt billigt, för att inte säga hopplöst. 

Jag var dock i "Banshees" fall ganska så tålmodig, ty bakom allt trams och flams kunde jag nämligen ana en viss potential, jag höll mig med andra ord kvar. Efter seriens andra säsong kunde jag fastslå att dessa aningar inte var helt ute och cyklade, serien ryckte nämligen upp sig rejält. Den var fortfarande inte något direkt mästerverk, men den gjorde definitivt vad den från början var tänkt att göra; den underhöll. 

Har då "Banshee" tappat allt det där som den gjorde så bra i dess andra säsong nu då den tredje säsongen rullar? Tvärtom och jag ska tala om varför, här är några punkter som jag tycker serien gör helt rätt:

Tydlig följetong


Att en serie har en slags följetong tycker jag är ganska viktigt då man snackar om en produktion som "Banshee". Att som i den första säsongen tvinga in små mer eller mindre fristående avsnitt blev bara förvirrande, opassande och framförallt ointressant. De kändes kort och gott endast som utfyllnad och gjorde serien än mer spretig. I den andra säsongen gjorde man dock det magnifika valet att rikta sig in mer på en stark handling, med en märkbar story, cliffhangers och så vidare. Detta var tydligen något som gick hem både hos producenterna och publiken för i denna tredje säsong serveras vi helt klart mer av den varan. Nu återstår som sagt många avsnitt, håller de sig dock till detta berättarformat kan det här bli den bästa säsongen hittills.Ökad karaktärsfördjupning


Nu är "Banshee" inte någon karaktärsstudie, diskbänksrealism eller ens en "rumsren" dramathriller. Jag tycker dock att serien (filmer/serier överhuvudtaget) behöver ha karaktärer man bryr sig om. Vad är annars poängen? Det kan smälla, panga, explodera bäst det vill, ifall jag inte bryr mig om karaktärerna ifråga så faller även actionscenerna ganska platta. Detta är något som "Banshee" nu har börjat bli mycket bättre på. Redan efter endast några få avsnitt in i den nya säsongen lägger man faktiskt en hel del speltid på just karaktärerna och deras utveckling och bakgrunder.

Nedtonad softporr


Okej, till att börja med vill jag säga att jag absolut inte har något emot naket i TV-serier och filmer, min poäng är dock att sexscener måste tillföra något. Inte bara vara ditnitade för att fylla någon slags kvot. I Sverige sänds "Banshee" av HBO Nordic, men det är Cinemax som skapat serien och Cinemax är grabbkanalen numeros ett. Åtminstone i folkmun. I och med just detta har Cinemax år efter år, med få undantag, nästan förstört sina serier med deras irrelevanta softporrscener som leder varken karaktärer eller handling fram, det hela har mest känns billigt och irriterande. "Detta är vad grabbar vill ha" ungefär. I vissa fall stämmer säkert detta, men de behöver inte nödvändigtvis porra sönder varenda serie de skapar. "Banshee" visar fortfarande naket och sex, de har dock lugnat ned sig. I den första säsongen var det en menlös sexscen, eller två, eller tre, i vartenda avsnitt, nu har vi dock blivit beskonade från detta. "Banshee" har liksom blivit mer "seriös", ja om man nu kan använda det ordet om en underhållningsserie som denna? Den har mer stil kort och gott.Större budget


Vi vet väl alla vid det här laget vad en större och fetare budget innebär? Precis, en snyggare och mer imponerande produktion. Ja ifall man nu inte kastar bort allt på CGI-effekter det vill säga, men not to worry, "Banshee" pysslar inte mycket med sådana. Den här serien är sannerligen en äkta actionserie (jag kommer prata mer om just detta under nästa punkt) och en sådan kräver nästan en rätt hög budget för att det ska fungera. Att "Banshee" successivt har fått ökad tilltro och därmed mer cash är det inget snack om, då väl serien exploderar märks det mycket väl att det har kostat. Denna tredje säsong lär vara seriens mest påkostade hittills.

Mer av det goda


När jag säger det goda i just det här sammanhanget så snackar jag naturligtvis om det som "Banshee" gör absolut bäst; action! Högt tempo, vilda och snygga fighter, våld, blod och rent jävlaranamma! Att man numer dessutom blandar serien med lite drama och thrillerelement gör just sådana här explosiva scener, vilka ju är seriens huvudingredienser, ännu bättre. Då "Banshee" verkligen peakar, vilket den ofta gör i just sina adrenalinpumpande delar, är det en ren fröjd för actiondåren. Då är det faktiskt få actionserier som kan mäta sig med denna, "Banshee" ska smälla och det gör den fortfarande, riktigt jäkla högt!

Vad tycker ni själva som följer "Banshee", tycker ni den tredje säsongen har startat bra, kan den bli den bästa hittills? Och tycker ni som jag att serien verkligen växer för var säsong som går? Ordet är fritt!
| 22 januari 2015 18:00 |