Serie

Skribent

Patrik Jonsson

12 november 2015 | 18:00

5 saker att veta om miniserien "The Last Panthers"

I helgen har miniserien "The Last Panthers" premiär på HBO Nordic. Patrik Jonsson vet varför du borde se den.
Senhösten är späckad med många spännande och intressanta tv-seriepremiärer. Först ut var "Ash vs Evil Dead" och nu är det alltså dags för "The Last Panthers". Längre fram i november väntar även bland annat AMC:s "Into the Badlands", Netflix "Jessica Jones" och Amazons "The Man in the High Castle". Kan november styra upp en annars ganska så blek tv-höst, alltså sett till debutanter? Vi hoppas på det och det ser faktiskt ganska ljust ut. Nu ska vi dock snacka just "The Last Panthers".

1. Var och när har serien premiär?


"The Last Panthers" har premiär redan imorgon, fredagen den 13:e november, på HBO Nordic. Detta är redan dagen efter den haft sin premiär på sin moderkanal Sky Atlantic (och Canal Plus) hemma i Storbritannien, där den alltså har premiär ikväll.

2. Vad är det här för serie då?


En brittisk thrillerserie bestående av sex avsnitt som främst kommer att lägga sin fokus på ett gäng juveltjuvar från Balkan. Denna liga går under namnet "The Pink Panthers" och dessa killar baseras faktiskt på verkliga personer. Faktum är att hela serien baseras eller är inspirerad av verkliga människor och händelser.3. Vem eller vilka står bakom serien?


Serien är skapad av den brittiske manusförfattaren Jack Thorne. En herre som tidigare blivit uppmärksammad för grymma serier som "Skins", "Shameless", "The Fades" och "This is England 86". Thorne har även skrivit samtliga sex avsnitt och det är ju alltid betryggande då det står en och samma person bakom ett helt verk. Vad det gäller regin är det exakt samma upplägg där, samme man står bakom samtliga avsnitt. I detta fall heter regissören Johan Renck, under 90-talet mer känd som Stakka Bo. Renck har tidigare visat sig vara en mycket skicklig regissör i tv-svängen. Om detta skvallrar grymma avsnitt av bland annat "Breaking Bad" och "Vikings". Som en "liten" bonus kan jag nämna att ingen mindre än David Bowie har gjort musiken!

4. Hittar vi även några intressanta människor framför kameran?


Det skulle jag nog vilja påstå. I huvudrollen hittar vi BAFTA & Golden Globe-vinnaren, samt den dubbelt Oscarnominerade, Samantha Morton. I övriga roller finns bland andra Tahar Rahim ("En profet") och så mannen som knappast behöver någon mer ingående presentation: John Hurt!5. Så... ska jag se den, har du några egna tankar kring den?


Jag tycker absolut ni ska ta och ge "The Last Panthers" en stor fet chans. Ni som vanligtvis är rädda för evighetsserier kan ju dessutom andas ut här då detta är en miniserie. Se den helt enkelt som en extra lång långfilm. En heist-serie är inte helt fel, det kryllar inte direkt av dem och som lite extra krydda på moset är ju denna dessutom verklighetsbaserad.  Thorne bakom rodret känns tryggt, Renck bakom kameran och Hurt samt Morton framför kameran känns också oerhört tryggt. Lägg därtill musik av självaste Bowie. Denna tror jag stenhårt på och vågar, så här lite på förhand, kasta ut en varm rekommendation!

Pssst, du har inte trailer?


Absolut, slit den med hälsan:


Vad tror ni, är detta en serie ni tänker spana in? Kommentera gärna nedan!
| 12 november 2015 18:00 |