SPEL

Skribent

David Grundström

19 mars 2017 | 15:00

5 klassiska Nintendospel jag ser fram emot att spela bärbart

Moviezines spelskribent David Grundström ser fram emot att spela klassiska Nintendospel utanför vardagsrummet.
Nintendo Switch erbjuder möjligheten att lätt ta din konsol från vardagsrummet ut på äventyr. Tidigare stationära konsoler från Nintendo, alltså vanliga spelkonsoler du pluggar in till din TV, har sedan Nintendo Wii från 2006 erbjudit tjänsten Virtual Console. En e-butik som ger dig möjligheten att köpa och spela klassiska Nintendospel på din nya maskin. Men den bärbara konsolen Nintendo 3DS hade ett ganska begränsat utbud, så många klassiker från ens barndom gick inte att ta med på utflykt.

Här är en lista på fem klassiska Nintendospel från förr jag ser fram emot att kunna ta med mig utanför vardagsrummet:

“Super Smash Bros.”

Large 34ba28afc0f7dbeab010c19b9d3adfca smash

1999 förändrade hur vi såg på fightingspel i och med släppet av “Super Smash Bros.”. Ett spel där 2-4 spelare kunde ta rollen som en av sina favoritkaraktärer från Nintendos enorma galleri, för att sedan ge sina vänner stryk. När jag växte upp fanns det alltid en Super Smash-mästare i varje kvarter. Och det var ett spel som var lika kul att spela mot sina kompisar, som med sin lillasyster eller förälder. Med den bärbara funktionaliteten hos Nintendo Switch skulle detta kunna bli det perfekta spelet, speciellt om en kan ta loss de två Joycon-kontrollerna till konsolen och enkelt kunna spela med sin kompis ute på vift i solen.

“Harvest Moon” 


Large 34ba28afc0f7dbeab010c19b9d3adfca harvestmoon

“Harvest Moon” är en spelserie som hållit på sedan Super Nintendo-konsolen från det tidiga 90-talet. Kort förklarat är det ett spel där du ärver en bondgård som du måste ta hand om. Rensa ogräs, odla grönsaker och ta hand om djur. Det finns möjlighet att gifta sig och skaffa famlj, överlag ett spel som det går väldigt lätt att sänka ner tid i helt enkelt. Det nya indiespelet “Stardew Valley”, som på många sätt bygger vidare på “Harvest Moon”, är redan påväg till konsolen (dessutom med möjlighet till flerspelarläge). Men bara tanken att få gå tillbaka till ett pixligt 90-tal och ansvara för min egen farm igen ger mig fjärilar i magen.

“Pokémon Snap” 


Large 34ba28afc0f7dbeab010c19b9d3adfca snap

“Pokémon Snap” är ett ganska udda tillägg till Pokémon-spelen. Istället för att ge sig ut på ett äventyr och “fånga alla” ska du istället fota dessa populära varelser på ön “Pokémon Island”. Spelsättet är enkelt: Du sitter i en tågvagn som följer en räls, och längs vägen gäller det att vara beredd med en kamera för att fånga så bra bilder som möjligt på de japanska fickmonstrena. Det kan innebära att kasta äpplen de kan äta på eller vänta på det perfekta tillfället att fånga ett legendariskt monster på foto. Med Nintendo Switchs gyrokontroll, det vill säga att kontrollen följer dina handrörelser, kan detta ge den bästa digitala känslan av att hålla i en kamera hittills!


“F-Zero X” 


Large 34ba28afc0f7dbeab010c19b9d3adfca fzero

“F-Zero” är en serie racingspel i en framtid där bilar går väldigt snabbt. Jag är personligen inte jätteintresserad av varken fordon eller racing, men det finns någonting med futuristiska maskiner som flyger fram i närmare 1000km/h till väldigt bra musik som tilltalar mig. “F-Zero X”, det andra spelet som originellt släpptes till konsolen Nintendo 64, är väldigt lätt att sänka ner tid i. Samtidigt är det inte för långa spelsessioner som krävs. Med andra ord det perfekta spelet att sänka ner tid i medan du sitter i kollektivtrafiken på väg till jobb eller skola.

“Super Metroid”


Large 34ba28afc0f7dbeab010c19b9d3adfca metroid


Rättelse: Super Metroid finns redan tillgängligt bärbart på Nintendo 3DS sedan April förra året. Tack ni som pekat ut faktafelet.

1994 släpptes “Super Metroid”. Ett spel som enligt mig lätt platsar på en topp 5-lista över spel någonsin. Detta är ett spel jag alltid vill kunna ha med mig. Tyvärr har spelet aldrig släppts på Nintendos tidigare bärbara konsoler, trots att formatet lämpar sig perfekt. Men med Nintendo Switch, när det till slut får retrotjänsten Virtual Console, är det svårt att tro att det inte till slut får följa med - istället för att stanna hemma.

Vilka klassiska Nintendospel ser du fram emot att spela utanför soffan?
| 19 mars 2017 15:00 |