Film

Skribent

Patrik Linderholm

25 juni 2022 | 15:00

5 filmer med Elvis Presley du bör se

Sugen på att kolla in några av Elvis Presleys filmer inför Baz Luhrmanns "Elvis"? Här är fem filmer med The King som du inte får missa.
Utöver att vara kungen av rock and roll syntes Elvis Presley i en hel del filmer under sin karriär. Som tradition sig bör i den amerikanska nöjesindustrin räckte det inte bara att göra en lysande karriär som artist, utan det gällde att även slå sig in på andra marknader. Väldigt kort efter sitt genombrott som artist gjorde Elvis 1956 debut på vita duken med “Love Me Tender”, vars titelspår blev en stor hit.
 
Filmen lanserade Elvis karriär som filmstjärna – en karriär som sträckte sig till 1969 och resulterade i hela 31 filmer. Här är fem filmer med The King som är värda att kolla in.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

"Jailhouse Rock" (1957)

 
Precis som de flesta av filmerna Presley gjorde bygger “Jailhouse Rock” på mycket av rocklegendens egen persona, men här med något mörkare drag. Här spelar han byggarbetaren Vincent Everett, som döms till ett års fängelse för dråp efter att ett barslagsmål gått snett. I fängelset får han lära sig allt om sången och dansens värld av sin forna countrysångare till cellkamrat, och väl ute ur finkan lyckas Everett göra ett namn av sig själv - inte helt olikt Presleys egen karriär. Filmen hjälpte till att cementera och sprida Presleys numera klassiska scenmanér, framför allt via den oförglömliga sekvensen där filmens titelsång framförs.
 
Finns att hyra på Blockbuster, Viaplay och iTunes
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

"King Creole" (1958)

 
Innan James Dean tragiskt gick bort 1955 var han tänkt att spela huvudrollen i denna filmatisering av Harold Robbins roman “A Stone for Danny Fisher”. Efter att ha legat på produktionshyllan ett tag efter Deans död dammades den av och formades om efter Elvis Presley istället. Huvudkaraktären Danny Fisher gjordes om från boxare till sångare, som syltar in sig i New Orleans nattklubbsvärld. I regi av “Casablanca”-regissören Michael Curtiz levererar Presley vad många anser vara hans skådespelarkarriärs främsta prestation.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

"Blue Hawaii" (1961)

 
Inte Elvis mest seriösa verk på CV:et, men en film som kom att definiera en stor del av vad en “Elvis-film” innefattade; exotiska platser, lättsam komedi och mycket sång och dans. Här spelar han Chad Gates, en ex-militär som inte vill ansluta sig till sin pappas fruktföretag utan istället bli turistguide och njuta de frukter Hawaii har att erbjuda. Det hela leder till mycket situationskomedi och färgglada musikalinslag, som kom att bli många Elvis-filmers signum. Filmen blev en stor hit mycket tack vare succén med låten “Can’t Help Falling in Love”.
 
Finns att hyra på iTunes
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

"Kid Galahad" (1962)

 
En annan av Presleys mest lovordade prestationer är faktiskt en remake av en film av “King Creole”-regissören Michael Curtiz från 1937, där inga mindre än Edward G. Robinson, Bette Davis och Humphrey Bogart spelade huvudrollerna. Elvis spelar här bilmekanikern Walter Gulick som gör oväntad succé som boxare, något som ironiskt nog skrevs bort som tänkbar identitet för Presley i "King Creole”. Det visade sig att han mycket väl kunde axla rollen som kluven slagskämpe i en undre värld kantad av gangsters och förbjudna kärleksintressen. I resten av ensemblen dyker även Charles Bronson upp som sliten boxningstränare.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

"Viva Las Vegas" (1964)

 
Kanske inte så oväntat för en film som utspelar sig i Las Vegas, men här bjuder Elvis på en av sina mest extravaganta prestationer, som ligger helt i linje med scenmanskapet som definierade den senare delen av hans karriär. Här spelar han racingföraren Lucky Jackson som måste skrapa ihop lite extra pengar för att reparera sin bil inför ett stort lopp och börjar jobba på ett casino, där han bland annat fattar tycke för siminstruktören Rusty Martin (spelad av svensk-amerikanska Ann-Margret, som kom att bli en nära vän med Presley). Med spektakulära musiknummer, en episk racingscen och en odödlig kemi mellan Ann-Margret och Elvis, är det inte konstigt att "Viva Las Vegas" har förblivit en av de mest populära Elvis-filmerna.
 
Finns att hyra på Blockbuster, Viaplay, SF Anytime och iTunes
 
Har du någon annan Elvis-film att tipsa om? Hur är peppen inför Baz Luhrmanns "Elvis"? Kommentera nedan!
| 25 juni 2022 15:00 |