sponsrat

Skribent

Viktor Jerner

4 juni 2022 | 18:00

5 aspekter som gör att "Halo" bryter speladaptionernas förbannelse

En vinnare - både för inbitna fans och oinvigda science fiction-fantaster. (Artikeln presenteras i samarbete med Paramount+.)
Listan över misslyckade filmadaptioner av spelsuccéer är lång. Att ta en interaktiv mediaupplevelse och forma om den till något som fungerar i ett allt annat än interaktivt format är en uppgift som har besegrat de skickligaste av filmskapare och lämnat otaliga fans besvikna, gång på gång.
 
Därför är det så uppfriskande när en serie som "Halo" (2022), en adaption av de omtalade och hyperpopulära spelen med samma namn, dyker upp och verkligen lyckas ta steget från konsol till streamingplattformen Paramount+ med kvaliteten och hedern i behåll. 
 
 

1. En huvudkaraktär du bryr dig om

 
Även om "Halo" hyser en tydlig vördnad och kärlek för sitt grundmaterial så är den inte heller blyg för att ta risker och svänga åt andra håll när det behövs. En ansiktslös och mystisk hjälte fungerar fint när det bara är en avatar för en spelares rörelser och val, men i en serie är förutsättningarna helt annorlunda. När Master Chief (spelad av en alltid lika sevärd Pablo Schreiber) tar av sig sin hjälm i seriens första avsnitt, vilket kontroversiellt och omdebatterat nog avviker från skildringen i spelen, visste jag att jag var i goda händer. Att få se honom, lära känna honom och komma honom närmare gör att vi bryr oss om honom och Schreiber ger rollen så otroligt mycket. Att gömma det under en hjälm bara för att förbli bokstavstrogen hade varit en dålig och förlamande idé.
 
 

2. Ovanligt pigg och köttig action

 
De mer karaktärsdrivna delarna av serien är starka men dess finaste sida visar den upp när actionfaktorn skruvas upp till max. Vissa scener, särskilt de som skildrar eldstrider, fick mig verkligen att häpna. Så pass dynamisk, absorberande och pigg action som vi ser i "Halo" är sällsynt och den nivån hålls genomgående i seriens nio avsnitt. Koreografin känns inspirerad, sammansmältningen mellan visuella effekter och praktiska element är mestadels sömlös och våldet är stundtals chockerande vågat, vilket jag är svag för. 
 
 

3. En inbjudande värld och mytologi

 
Trots att jag har väldigt begränsade erfarenheter med "Halo"-spelen så känner jag mig redan från start inbjuden och omfamnad av den värld som serieskaparna Kyle Killen och Steven Kane har byggt upp. De varelser (bara kolla in den otroliga designen i bilden ovan!), de miljöer och den lore som presenteras känns djup och rik och den greppar tag i en direkt och släpper sedan inte taget. Skalan i mytologin och detaljrikedomen i materialiseringen är slående, till och med när det gäller sånt som mest bara skymtar förbi för ett ögonblick. Brödsmulor läggs varsamt ut inför kommande berättelser och även om världen och loren utforskas rejält redan i den första säsongen så finns det många spännande vägar framåt.  
 
 

4. Älskvärt sci-fi-spektakel

 
Likt många av mina favoriter i scifi-genren, kanske allra mest de som lutar åt rymdopera-hållet, är "Halo" fullmatad med vasst designade farkoster, fordon, vapen och teknologi. Mycket kommer direkt från spelen medan annat är nytt för serien och kombinationen är felfri. De bulkiga spartan-dräkterna, de klassiska rymdskeppen, den futuristiska arkitekturen och AI-karaktären Cortana (Jen Taylor, som även gör rösten i spelen) är grymt lyckade i översättningen från spel till serie och får mig att minnas varför jag älskar scifi från första början. Att Cortana, som för övrigt är en av storyns bästa delar, tillåts ha ett mer "artificiellt" och spelliknande utseende snarare än fotorealistiskt uppskattar jag också. Om du likt mig kastar dig över det mesta som är nytt och omtalat i genren så är "Halo" ett måste.
 
 

5. Skyhögt underhållningsvärde 

 
Det allra finaste med serien är att varje minut känns som en frisk fläkt av energiskt filmskapande och tempofyllt berättande. Plattan är nedtryckt i mattan, inget krut sparas, underhållningsnivån är skyhög och när varje avsnitt tar slut vill man ge sig in i nästa så fort som möjligt. I en turbulent samtid är nog många i behov av en paus från gravallvarliga relationsdraman och redo för ett warpspeedad äventyr ut i rymden, något den här serien levererar med dunder och brak. Det faktum att andra säsongen fick grönt ljus redan innan första avsnittet hade haft premiär är en mycket god nyhet för oss som redan saknar den trippen varje vecka.
 
TIPS! Samtliga nio avsnitt av "Halo" finns att streama på Paramount+ och om du gillade den lika mycket som undertecknad så borde du även kolla in "Star Trek: Strange New Worlds" på samma streamingtjänst. Denna lysande prequelserie som utspelar sig före händelserna i klassiska "The Original Series") är det tveklöst bästa som har hänt franchisen på över tio år. 
 
Vad tyckte du om "Halo"? Gör din röst hörd i kommentarerna nedan! 
| 4 juni 2022 18:00 |