Serie

Skribent

Patrik Jonsson

10 april 2014 | 20:01

"Fargo" - som filmen, fast annorlunda

1996 bjöd bröderna Coen oss på den smått fantastiska filmen "Fargo" vilken bland annat hade vår egen Peter Stormare i en av de ledande rollerna. Nu, nästan 20 år senare, är det återigen dags att besöka staden och dess invånare. Denna gång blir det dock i en miniserie från FX.

Nyheten om att kabelkanalen FX arbetade på en TV-serieversion av filmen "Fargo" nådde oss faktiskt redan 2012 och jag kan väl inte direkt sticka under stolen med att mitt mottagande av nyheten både var svalt och smått ointresserat. I en tid där det mesta stöps om, både i film och TV-serievärlden, behövde jag verkligen inte få påfyllning av en TV-serie kring en av mina gamla favoritfilmer. Frågan "Är ingenting längre heligt?!" poppade självklart upp i min skalle, trots att jag sedan långt tidigare naturligtvis redan visste svaret på den frågan; Nej, ingenting är längre heligt, det är liksom bara att bita ihop och "gilla" läget. 2012 bjöd på en hel del sådana här nyheter. Precis som jag försökte acceptera och smälta det faktum att Hannibal Lecter skulle äras med en TV-serie, ställdes jag alltså framför ännu ett till synes osmakligt dilemma.

Ifjol visade det sig dock att jag skulle finna NBC:s "Hannibal" riktigt aptitlig, att de hade bemästrat att föra över karaktärerna, stämningen och miljöerna från filmerna till TV-serien med bravur. Tji fick jag och dessutom är "Hannibal" inte ens en kabelserie som ju "Fargo" är. Lite motvilligt fick jag denna gång helt enkelt se mig besegrad och plötsligt började jag se omständigheterna kring TV-serien "Fargo" med en något ljusare syn. Allt eftersom fler nyheter gjordes officiella kring serien växte sig mitt intresse för den allt starkare. Att bröderna Coen själva ska stå som seriens huvudproducenterna är ett exempel på varför jag numer faktiskt känner mig genuint spänd på resultatet. Ett annat positivt exempel är självklart den minst sagt imponerande rollistan man lyckats locka till sig.

I "Fargo" kommer vi nämligen att få bekanta oss med eminenta karaktärsskådespelare som Billy Bob Thornton, Adam Goldberg, Martin Freeman, Bob Odenkirk, Keith Carradine, Oliver Platt, Kate Walsh samt Colin Hanks. Rollistan kunde ha sett sämre ut ifall man väljer att säga så. Bröderna Coen ska även ha sagt att man inte ska förvänta sig någon slags karbonkopia av själva filmen. Miljöerna och stämningen kommer självklart att finnas där, de härliga dialekterna samt att karaktärerna är löst baserade på de i filmen. Detta ska dock vara allt och kanske är det också därför som TV-serien "Fargo" kallas för just "Like the movie, but different"? Man ska även ha i åtanke att karaktärerna i serien inte bär samma namn som de i filmen och att vissa karaktärer inte kommer finnas med överhuvudtaget. Karaktärerna influeras av filmens figurer mer än att de är dem. Jag kan nog inte beskriva det bättre än så. Vidare så är även handlingen från filmen utbytt, detta är en fullständigt nyskriven historia.

Efter att själv ha sett pilotavsnittet kan jag väl bekräfta det mesta som sagts inför premiären. Jag säger dock som jag alltid brukar säga; man kan inte döma en hel serie efter endast ett pilotavsnitt. Men man kan få en känsla, en aning om hur det hela kommer att te sig. Jag kan direkt säga att mina känslor och aningar är mycket positiva. Serien är helt klart lovande, redan i pilotavsnittet fastnade jag för en hel drös karaktärer och det är egentligen det viktigaste då man snackar om en serieversion av en sådan pass karaktärsdriven film som "Fargo". De långa samt långsamma tagningarna som ofta fylls av smått bisarra tillika välskrivna dialoger är naturligtvis inte heller fy skam. Skådisarna är som väntat skitbra, Billy Bob & Co gjorde mig definitivt inte besviken, man har verkligen tänkt till då det gäller castingen. Vad det gäller själva handlingen kan jag väl börja med att säga att vi kommer att bjudas på en hel del absurda situationer och händelseförlopp. Pilotavsnittet rundades dessutom av med en härlig cliffhanger, jag ville helt enkelt genast se och ha mer av "Fargo".

Serien kommer främst att kretsa kring Lorne Malvo (Thornton) och Lester Nygaard (Freeman). Medan Lester definitivt har influenser av Macys Jerry Lundegaard så är Malvo lite av en ny karaktär. Visst skulle man kunna hävda att han liknar Stormares eller Buscemis karaktärer i filmen, men jag tycker ändå att denne filur skiljer sig tillräckligt för att stå på egna ben. Malvo hamnar i den lilla staden Fargo på grund av en bilolycka i pilotavsnittets inledning och redan där i början förstår man att denne Malvo inte är någon trevlig typ, detta på grund av anledningar ni får upptäcka själva. Malvo är en manipulerande, iskall och beräknande typ som verkar gå stenhårt igång på att sätta griller i folks huvuden för att sedan luta sig tillbaka och njuta av de intriger och den kalabalik han åstadkommit. Detta får självklart även vår stackars naive Lester Nygaard bittert erfara då Malvo, efter en kort konversation på ett sjukhus, får för sig att de båda gjort en överrenskommelse om att mörda en plågoande i Nygaards liv, något Nygaard absolut inte gett sitt medtyckande till.

Manuset är faktiskt riktigt bra, jag gillar upplägget och jag måste säga att serien verkligen känns som en värdig förlängning, eller kusin om ni så vill, till filmen. Miljöerna, musiken och fotot vill jag också slå ett slag för, det är snyggt, det är stämningsfullt och framförallt; man känner igen sig. Detta på ett bra sätt, det kändes lite som att återvända till en kär gammal hembyggd efter några års bortvaro. Sedan har vi självklart den smått bisarra men ack så träffsäkra samt mörka humorn, var inte oroliga, ifall pilotavsnittet håller vad det lovar i resten av säsongen blir det stående ovationer. Personligen känns det skönt att kunna andas ut, detta känns bra, nu gäller det bara att den håller hela säsongen ut. En rekommendation att åtminstone ge den en chans är därför tveköst utlyst.

Vidare är "Fargo" alltså en miniserie vilken kommer att bestå av tio avsnitt. Om det nu ändå blir en fortsättning, en andra säsong (man vet ju aldrig med dagens "miniserier") kommer både brottsfall och karaktärer bytas ut i bästa "True Detective" eller "American Horror Story"-anda. Detta koncept är tydligen något många kanaler har fastnat för nu och inte mig emot, jag gillar verkligen den här "flugan.

Själv är jag, som ni förmodligen redan förstått, peppad på serien, men med detta sagt vill jag ändå understryka mitt agg mot reboots, remakes, prequels och så vidare. Man hade ju faktiskt lika gärna kunna kallat den här serien för något helt annat, eller hur? Ja att man helt enkelt valt en annan valfri småstad i Minnesota, döpt serien till det och lagt handlingen till just den staden. Sålt serien som "Fargo-doftande", det hade räckt. Nu är det dock som det är och det är som sagt bara att gilla läget och hittills måste jag väl ändå säga att jag gör det, TV-serien "Fargo" imponerar.

Vad tror och tycker ni, jag antar att många därute är rätt skeptiska? Jag har full förståelse för det också, men jag tycker absolut att ni ska ge denna en chans. Lämna gärna era tankar och känslor här nedan!

Ops! Höll nästan på att glömma; en trailer!

På tisdag blir det stor premiär för "Fargo" i USA. För oss här hemma i Svea drar upptågen igång dryga veckan efter: onsdagen 23 april på HBO Nordic.

| 10 april 2014 20:01 |