Film

Skribent

Matilda Klinga

16 november 2016 | 12:00

Premiär för "Fantastiska vidunder": 9 detaljer som varje Harry Potter-fan kommer älska

Vi får återigen besöka Harry Potters magiska värld men den här gången i tjugotalets New York. Även om Harry ännu inte är född finns det gott om detaljer i filmen som Harry Potter-fans lägger märke till. (Varning för spoilers!)
"Fantastiska vidunder och var man hittar dem" är den första filmen i en tilltänkt filmserie. Den är skapad av J.K. Rowling som har skrivit böckerna om Harry Potter, och även om filmen utspelar sig långt innan Harry föds så är det samma magiska värld. Vi möter Newt Scamander som reser till New York. Har du sett Harry Potter-filmerna så är det en del saker i filmen som du känner igen.

1. Huvudpersonen Newt Scamander har skrivit Harry Potters lärobok "Fantastiska vidunder och var man hittar dem". I filmen berättar Newt att han skriver en bok och man får senare reda på vad boken heter. 

2. I filmen förekommer både husalfer och svartalfer, varelser som också syns i Harry Potter-filmerna.

3. Newt Scamander åker till New York från London och kallar folk utan magi för muggles (på svenska mugglare). De amerikanska trollkarlarna och häxorna kallar mugglare för No-Maj. 4. Motsvarigheten till Hogwarts är Ilvermorny och de amerikanska häxorna i filmen säger att det är den absolut bästa skolan för trolldomskonster. Scamander håller inte med då han tycker att Hogwarts är den bästa.

5. Leta Lestrange var en god vän till Newt Scamander när de båda var på Hogwarts. Harry Potter-fans vet att det finns en dödsätare som heter Bellatrix Lestrange. Hur de är besläktade återstår att se. 

6. I filmen får vi reda på att Newt Scamander skulle bli reglerad från Hogwarts då han hade släppt lös en farlig varelse. Då var det en lärare vid namn Albus Dumbledore som försvarade honom. Det är ju Dumbledore som är rektor när Harry går på Hogwarts. 7. Många trollformler som vi känner igen används i filmen. Alohomora som låser upp lås, Petrificus totalus som paralyserar en person, Accio som tillkallar föremål och Obliviate som tar bort minnen är de trollformler som vi lägger märke till mest.

8. Har du läst Harry Potter-böckerna så har du stött på namnet Gellert Grindelwald. Han är en svartkonstnär som är med i filmen. I ”Harry Potter och Dödsrelikerna del 1” syns han som ung.  

9. I filmen syns även ett halsband med symbolen av dödsrelikerna. Percival Graves som jobbar på det amerikanska trolldomsministeriet ger halsbandet till pojken Credence.Ska du se "Fantastiska vidunder och var man hittar dem" i veckan? Kommentera gärna nedan. 
| 16 november 2016 12:00 |